[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/20\/arecibo-radiotelescopio-sju-06-2019-7472.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/20\/100x73\/arecibo-radiotelescopio-sju-06-2019-7472.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/20\/arecibo-radiotelescopio-sju-06-2019-7472.jpg","size":"182.50","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Jedan od najpoznatijih teleskopa odlazi u "penziju"

Stari i slavni teleskop Arecibo u Puerto Ricu, koji je zaslužan za mnoge spoznaje iz svemira, odlazi u penziju nakon dugih 57 godina rada. Penzioniše se zbog oštećenja koja priejte njegovim urušavanjem, objavila je američko udruženje US National Science Foundation.

Dva kabla, koji podupiru instrumente teške oko 900 tona, iznad radijskog tanjira promjera 305 metara pukla su 10. augusta i 6. novembra.

Inžinjeri su zabrinuti da bi i ostali kablovi mogi pući svakoga časa, zbog čega bi pokušaj popravke već puknutih kablova bio izuzetno opasan.

- Fondacija je objavila da na prvo mjesto stavlja sigurnost radnika, zaposlenika i posjetitelja opservatorija Arecibo zbog čega je ta odluka bila neohodna, iako nesretna- rekao je direktor fondacije Sethuraman Panchanathan.

Širenje vijesti o otpisu teleskopa uz oznaku #WharAreciboMeansToME (Šta Arecibo znači za mene) šire se poruke nevjerice na Twitteru, a sve te opbjave dolaze od profesionalaca ili amatera astronoma koji su ga koristili prethodnih nešto više od pola stotine godina. 

Firma koja je obavila pregled teleskopa zaključila je da su kablovi možda i slabiji nego što se čini te je preporučila njegovo kontrolirano rušenje što je fondacija prihvatila, a astronomi širom svijeta teško prihvatili.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!