[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/19\/crew-dragon-interior-21314715631.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/19\/100x73\/crew-dragon-interior-21314715631.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/19\/crew-dragon-interior-21314715631.jpg","size":"69.16","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Elon Musk otkrio koliko će koštati putovanje u svemir

Turistička putovanja u svemir su sve izvjesnija, makar tako tvrdi šef SpaceX-a Elon Musk. Ono što on planita u budućnosti jeste otvoriti svemir za turiste i učiniti ih dostupnim gotovo svima, ili makaro nim zainteresiranim. 

Prema pisanju space.com, Musk želi sniziti cijenu putovanja u svemir sa 152 miliona koliko sada košta na svega 2 miliona, što je definitivno, makar za BiH građane, i dalje previše.  

Prema mišljenju Muska, koristeći letjelicu Starhip u koju stane oko 100 putnika, to će biti moguće - jer će se ona moći koristiti nekoliko puta. Musk je došao na računicu od 2 miliona dolara i to: oko 900 hiljada za gorivo i 1,1 milion za dodatne troškove putovanja. 

Jeftinija putovanja ne bi bila prihvatljiva samo svemirskim turistima, već i svemirskim agencijama poput NASA-e, piše space.com.

Iako je njegova namjera uspjela, a to je da napravi letjelicu koja će moći nekoliko puta letiti prema svemiru, potreban je pored toga i čitac niz drugih preduslova, prije nego što zaista pošalje ljud na put crvene planete. Letjelica koja je ispunila prvi uvjet jeste kapsula Crew Dragon, prenosi space.com.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!