[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/19\/skrin.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/19\/100x73\/skrin.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/19\/skrin.png","size":"121.13","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Američka vojska prvi put uspješno presrela interkontinentalnu balističku raketu

Američka ratna mornarica i američka agencija za proturaketnu odbranu, uspješno su provele testiranje protubalističke rakete SM-3 Block IIA. Cilj ovog testa bilo je presretanje i uništavanje interkontinentalne balističke rakete. Gore navedena raketa je ovaj test uspješno obavila. 

Kako navodi The Drive, ovo testiranje je održano pod nazivom "Stellar Lancer", a trebalo je biti provedeno još u maju ove godine, no zbog pojave koronavirusa je odgođeno, te tek ovoga mjeseca završeno.

Testna interkontinentalna raketa, ICBM-T2, je bila lansirana sa Maršalovih Otoka u centralnom dijelu Tihog okeana.

Ova raketa je, prema scenariju, trebala "letjeti" ka Havajima, a njih je branio raketni razarač USS John FInn (klasa Alreigh Burke). Ovaj razarač je podatke i praćenju pomenute rakete dobijao iz vanam uz pomoć C2BMC mreže, nakon čega je prena cilju ispalio raketu SM-3 Block IIA.

Ova ispaljena raketa je koristila čistu kinetičku silu prilikom uništenja interkontinentalne balističke rakete, a ne konvencionalnu eksplozivnu bojevu glavu.

Ova raketa ima veću motor i pokretljivije sredstvo od prethodne verzije Block IB.

Nakon dugo godina, Pentagon je uspio ostvariti svoj cilj, a to je presretanje interkontinentalnih balističkih raketa.

Kako je naglasio Brian Rosselli, potpredsjednik Strateške proturaketne odbrane u firmi Raytheon - Ovaj test je prvi svoje vrste i pokazuje da naša zemlja ima prave mogućnosti za novu razinu obrane protiv dalekometnih prijetnji.-

- Ovo je nevjerojatno postignuće i ključan doseg za Aegis BDM SM-3 Block IIA program... Čestitam čitavom timu, uključujući naše vojne i industrijske partnere koji su pomogli u ostvarivanju ovog postignuća- kazao je  viceadmiral američke ratne mornarice John Hill, prenosti The Drive.

U video snimku ispod, možete vidjeti kako je to sve izgledalo:

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!