[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/28\/japan-donacxija-zepce4.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/28\/100x73\/japan-donacxija-zepce4.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/28\/japan-donacxija-zepce4.jpg","size":"276.24","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Japanska vlada dodijelila grant za medicinsku opremu Domu zdravlja Žepče

Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Hideyuki Sakamoto danas je u Domu zdravlja Žepče prisustvovao ceremoniji primopredaje „Projekta opremanja Doma zdravlja Žepče medicinskom opremom“.

Tim projektom u okviru programa Temeljne Grant Pomoći za projekte Ljudske Bezbjednosti (GAGP), Vlada Japana je dodijelila grant u iznosu 69.637 eura (otprilike 136.200 KM) Domu zdravlja za nabavku aparata za mamografiju i defibrilator.

- Projekt je pridonio poboljšanju ambijenta zdravstvene zaštite u općini Žepče. Ovom donacijom Dom zdravlja sada može pružati odgovarajuće medicinske usluge, a godišnje će primati oko 1.500 pacijenata koji trebaju obaviti pretrage mamografskim aparatom i oko 100 pacijenata godišnje kojima treba korištenje defibrilatora – saopćeno je iz Ambasade Japana u BiH.

Svečanosti su prisustvovali ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić i načelnik općine Žepče Mate Zovko, zajedno sa direktoricom Doma zdravlja Žepče Anom Zlovečera Jukić.

Unutar GAGP programa pomoći Japana BiH, japanska pomoć dosegla je više od 18 miliona eura (približno 35 miliona KM) od 1996. godine, pokrivajući vitalne sektore poput primarne zdravstvene zaštite, obrazovanja i deminiranja.

Vlada Japana pridaje veliki značaj poboljšanju zdravstvenog okruženja u BiH i dodijelila je oko 82 miliona eura (približno 160 miliona KM) za opremanje ukupno 168 domova zdravlja i bolnica medicinskom opremom širom zemlje tokom proteklih 22 godine kroz GAGP i General Grant Aid.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!