[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/07\/16\/sushi5.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/07\/16\/100x73\/sushi5.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/07\/16\/sushi5.jpg","size":"118.63","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/07\/16\/sushi5_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/07\/16\/100x73\/sushi5_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/07\/16\/sushi5_1.jpg","size":"118.63","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/07\/16\/sushi3.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/07\/16\/100x73\/sushi3.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/07\/16\/sushi3.jpg","size":"77.78","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/07\/16\/sushi2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/07\/16\/100x73\/sushi2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/07\/16\/sushi2.jpg","size":"106.29","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/07\/16\/sushi12.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/07\/16\/100x73\/sushi12.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/07\/16\/sushi12.jpg","size":"76.13","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Gastronomija

Japanska kuhinja je najzdravija na svijetu, najbolji sushi u Sarajevu sada možete probati u Sushi Stationu

Jedan od razloga dugovječnosti Japanaca je njihova tradicionalna prehrana.

Prirodnu japansku kuhinju smatraju najzdravijom kuhinjom na svijetu, a njen najpoznatiji specijalitet svakako je sushi.

Sushi je poznat kao jedno od najjednostavnijih jela koje možete pronaći na trpezama širom svijeta. Sastoji se iz dva ključna djela – šarija i neta. Šari je skuhana i ohlađena riža sa sirćetom, dok je net bilo koji dodatak za koji se odlučite, najčešće sirova riba ili morski plodovi, ali može da sadrži i voće, povrće ili sir. Da bi jelo nosilo naziv „sushi“, ono mora da sadrži šari, odnosno rižu, bez izuzetka.

Neizostavni dodaci sushija su wasabi – japanski hren, soja sos i ukiseljeni đumbir.

Ljubitelji ove kuhinje sretni su što je sarajevska gurmanska scena bogatija za još jedan restoran s japanskom kuhinjom.

sushi4.jpg

Riječ je o sushi baru pod nazivom Sushi Station, koji se  nalazi na adresi Koševo 17 i koji je za kratko vrijeme osvojio simpatije stanovnika glavnog grada Bosne i Hercegovine.

- Sushi Station je nastavak naše lijepe gastronomske priče. Mislim da smo na pravi način približi ovaj specijalitet japanske kuhinje svim njenim ljubiteljima. Posmatrajući zadovoljstvo posjetitelja koji su nam se iznova vraćali, u oktobru 2020. otvorili smo još jedan Coffee Station objekat na Skenderiji sa identičnim enterijerom i ponudom. Već tada, počeli smo razgovarati i o sushi konceptu, no čekali smo pravi momenat da ova ideja zaživi. Uz Vojislava Milutinovića, nagrađivanog sushi majstora na Svjetskom kupu u Japanu, usudili smo se napraviti potreban iskorak. Milutinović iza sebe ima već nekoliko otvorenih restorana u regionu koji su ponudom i kreativnošću ovog majstora i danas najposjećeniji - kaže Edin Taslaman, direktor Coffee Stationa.

sushi-station3.jpg

Hosomaki i uramaki rolls, pohovane i snježne rolnice, nigiri, starteri poput edamame i popcorn shrimps, nezaobilazna misso supa, te poke bowls, samo su neke od primamljivih opcija koje možete pronaći na meniju novootvorenog restorana.

- Posjetitelji mogu uživati i u posebnim platama kreiranim za višesatna druženja, a većina ovih japanskih specijaliteta dostupna je i na Korpa aplikaciji. Ambijent Sushi Stationa savršeno se uklapa u standarde Coffee Station Group, ali donosi i posebne japanske note. Uložili smo mnogo truda kako bismo stvorili opuštenu atmosferu i unijeli detalje koje pružaju autentično sushi iskustvo. Jedva čekamo da vas ugostimo i podijelimo s vama ljubav prema sushiju i japanskoj kulturi - kaže Taslaman te dodaje da je prvi Coffee Station objekat na Kovačićima otvoren u maju 2018. godine, sa idejom da bude nezaobilazna stanica za prvu jutarnju dozu espressa i degustaciju neobičnih jela i slastica.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!