[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/05\/mijanmar-protesti-sukob-s-policijom-twitter.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/05\/100x73\/mijanmar-protesti-sukob-s-policijom-twitter.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/05\/mijanmar-protesti-sukob-s-policijom-twitter.jpg","size":"71.49","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Japan poziva snage sigurnosti Mijanmara da zaustave nasilje nad demonstrantima

Japan je pozvao snage sigurnosti Mijanmara da zaustave nasilno suzbijanje protesta protiv prošlomjesečnog vojnog puča, nakon što je  u srijedu 38 ljudi ubijeno u najsmrtonosnijem danu demonstracija do sada.

"Oštro osuđujemo nastavak upotrebe nasilja nad civilima uprkos ponovljenim pozivima međunarodne zajednice," rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare glasnogovornik japanske vlade Katsunobu Kato.

Japanski ministar vanjskih poslova Toshimitsu Motegi podijelio je zabrinutost zbog najnovije upotrebe sile od strane mijanmarskih sigurnosnih snaga u telefonskom razgovoru sa svojim indonezijskim kolegom Retnom Marsudijem u četvrtak, što je njihov drugi poziv od puča 1. februara, prenosi agencija Kyodo.

Motegi je rekao da Japan cijeni i pozdravlja napore Udruženja država jugoistočne Azije (ASEAN) da komunicira s Mijanmarom.

Desetočlani blok održao je u utorak ministarsku videokonferenciju po nalogu Indonezije i pozvao na deeskalaciju situacije u Mijanmaru i dijalog radi mirnog rješavanja političke krize nakon puča.

Japan će i dalje snažno apelirati na vojsku da vrati demokratski izabranu vladu i pusti državnu čelnicu Aung San Suu Kyi i ostale uhapšene u puču, rekao je Motegi u razgovoru s indonezijskim kolegom Marsudijem.

Mijanmarske snage sigurnosti u srijedu su otvorile vatru na demonstrante.

Broj poginulih sada je premašio 50, a više od 1.200 i dalje je u pritvoru, rekla je Christine Schraner Burgener, specijalna izaslanica Ujedinjenih nacija za zemlje jugoistočne Azije.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!