[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/02\/covid-brecelet.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/02\/100x73\/covid-brecelet.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/02\/covid-brecelet.jpg","size":"63.94","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Izrael uveo "narukvicu slobode" kao alternativu za karantin

Predstavljanjem narukvice za praćenje kontakata u Izralu, javio se i problem očuvanja privatnosti korisnika te nove tehnologije. Na aerodromu u Ben Gurion u ponedjeljak je 100 komada takvih narukvica dodijeljeno jednakom broju putnika koji se vraćaju kući u Izrael, kao alternativa pomoću koje mogu izbjeći dvosedmični karantin u hotelu pod vojnom prismotrom. 

Oni koji su odlučili pristati nositi takvu narukvicu, koja je u suštini sistem koji se sastoji od narukvice, aplikacija za mobitel te zidnog uređaja za praćenje, moći će po povratku u zemlju otići kući kako bi u slobodi dočekali istek dvosedmičnog perioda praćenja zbog rizika od širenja zaraze Covid-19. 

Uređaj obavještava nadležne o tome ako se korisnik previše udalji o d uređaja za praćenje na zid u njegovoj kući, no ipak, Ordan Trabelsi, šef kompanije SuperCom koja je i napravila ovaj sistem praćenja, naglašava da isti ne prikuplja nikakve druge informacije, te da je tehnološko rješenje minimalno intruzivno. 

- Nikog se ne sili da pristane na to, no onima koji su zainteresirani daje drugu opciju, više fleksibilnosti - kaže Trabelsi, te dodaje - Mi to zovemo narukvicom slobode, jer nikog ne zatvaramo, već mu dajemo mogućnost da ode kući. -

Izraelski vrhovni sud, unatoč tome, donio je odluku da izraelska špijunska agencija Shin Bet mora zauzdati svoje napore za praćenje kontakata vezanih za panedmiju koronavirusa, nazvavši njihov nadzor građana "drakonskim" te prijetnjom izraelskoj demokratiji. 

Inače, izraelska vlada je još u martu 2020. od Shin Beta tražila da prati COVID kontakte, a izraelski sud je i to dovodio u pitanje, da bi u konačnici donio odluku 14. marta 2020. godine, da se ta agencija može koristiti tek u specifičnim uslovima. Pod tim uslovima se navodi ne saradnja potvrđenog Covid-19 pacijenta sa epidemiolozima, namjerna ili ne, ili ako ne podnese izvještaj o kontaktima koje je taj pacijent imao. 

Izraelci su predstavili  svoj sistem propusnica cijepljenih, koji dozvoljana onima koji su se cijepili protiv Covid-19 pristup javnim prostorima koji su inače zatvoreni za osobe koje se nicu cijepile. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!