[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/02\/robot-usisavanje.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/02\/100x73\/robot-usisavanje.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/02\/robot-usisavanje.png","size":"599.57","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Roboti se počeli ponašati kao pijanci, vlasnici nisu oduševljeni

Roombe su vjerovatno najpoznatiji kućanski roboti, mali, ali učinkoviti robotski usisivači kompanije iRobot mnogima su u potpunosti zamijenili klasične usisivače, a zahvaljujući novitetima koji su s vremenom predstalvjeni, a oni danas mogu sami prazniti svoje spremnike. Kao što je slučakj sa modernom tehnologijom i uređajima, njihov je sofrver moguće nadograditi,a zahvaljujući jednom takvom ažuriranju, neki modeli Roomba su poludjeli, odnsono, kako kažu njihovi vlasnici, ponašao se kao pijanci.

Umjesto, kao prije nadogradnje, da čiste cijele kuće ili samo određene dijelove, ovisno o tome kao su ih vlasnici podesili, Rommbe su prestale pratiti upute i počele su udarati u namještaj, izgubile su osjećaj prostora i naviogacije, te su se mnogi usisvači počeli nekontrolisano vrtiti u krug. Neki modeli, kao što je Rombe i7 i S9 imali su velikih problema sa vraćanjem na postolje za punjenje. Dok bi u nekim slučajevima Rombe ipak uspjele nekako parkirati, u njihovu bazu, ponekad bi samo kružile oko stanice za punjenje dok se baterija ne bi ispraznila. 

Iz iRobota su potvrdili problem sa određenim modelima svojih robota za usisavanje, te su najavili da radne na rješenju problema. Ipak, to rješenje ne treba očekivati tako brzo, pa na novu nadogradnju treba sačekati nekoliko sedmica, a ekipa iz kompanije pomoći će svima da vrate softver na raniju verziju sa kojom bi ti problemi nestali. Nekima, kako piše The Independent nije riješilo probleme. 

U videu ispod možete vidjeli o čemu je riječ: 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!