[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/11\/l-4ff4750b7ed90001181171112c8a2d12.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/11\/100x73\/l-4ff4750b7ed90001181171112c8a2d12.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/11\/l-4ff4750b7ed90001181171112c8a2d12.jpg","size":"164.72","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Izložba 'Gastarbeiter' o novim iskustvima migracije i savremenim odnosima moći

Izložba "Gastarbeiter 2.0: Arbeit Means Rad" biće otvorena u Berlinu 12. aprila u organizaciji sarajevske galerije savremene umjetnosti "Manifesto" i berlinskog udruženja "Ambasada". Izložba će biti otvorena u GbK galeriji (Novo udruženje savremenih umjetnosti) na Alexanderplatzu u Berlinu.

Riječ je o izložbi koja okuplja 12 umjetnika i umjetnica s prostora bivše Jugoslavije. 

Gastarbeiter 2.0 je projekt po ideji umjetnika Bojana Stojčića i saradnja je između GbK, "Ambasade" gUG i Galerije Manifesto (Sarajevo), financiran od berlinskog Senata za kulturu i društvenu koheziju. Kustoski tim čine Hannah Marquardt i Jelena Vukmanović (Ambasada), Bojan Stojčić, Andrej Mirčev te Adna Muslija.

Bojan Stojčić je u izjavi za Fenu kazao da je izložba rezultat suradnje kulturnih radnika i radnica koji su rođeni u bivšoj Jugoslaviji, ali sada žive i rade u svojim zemljama ili u Njemačkoj.

- Ova multimedijalna izložba kontekstualizira pojam Gastarbeiter (doslovno "gostujući radnik") u nova iskustva migracije, prekarnog položaja radnika i radnica u kulturi i drugim oblastima kao i u suvremene odnose klase i proizvodnje iz postkolonijalne perspektive iz koje radnici i radnice između ove dvije zemlje zaista imaju mnogo reći. Izložba propituje ove savremene odnose moći, čak i bez dokumentarističkog osvrta na program zapošljavanja s kraja prošlog stoljeća, jer nova iskustva radnika i radnica i privremenih migranata, bez obzira na polje rada kojem pripadaju, nam daju mnoge uvide u pitanja koja su otvorena već davno. Veoma sam zahvalan berlinskom udruženju Ambasada koje je bilo spremno produkcijski podržati ideju, i drago mi je da smo radili kao kustoski tim - kazao je Stojčić

Umjetnici koji će se predstaviti su: Kemil Bekteši, Jelena Fužinato, Alma Gačanin, Adrijana Gvozdenović, Nadežda Kirćanski, Siniša Labrović, Dejan Marković, Nikoleta Marković, Mila Panić, Amir Silajdžić, Bojan Stojčić, i Jelena Vukmanović.

Stojčić je istaknuo da mu je posebno drago što u izložbi učestvuje sarajevski umjetnik i zanatlija Amir Silajdžić koji do sada nije izlagao, a čije su ga skulpture koje radi u slobodno vrijeme ručnim oblikovanjem stakla oduševile.

Organizacija "Ambasada" je nova interdisciplinarna platforma sa sjedištem u Berlinu za promociju i produkciju savremene umjetnosti i sociopolitičkih diskursa s regionalnim fokusom na bivšu Jugoslaviju. Organizacija Ambasada i pokreće, ostvaruje i predstavlja kulturne produkcije i saradnje s ciljem stvaranja održive strukture podrške i vidljivosti umjetnosti i diskursa sa juga istočne Evrope i Balkana.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!