[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/11\/l-5bf3feefbc864a91ce3251a182836a6d.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/11\/100x73\/l-5bf3feefbc864a91ce3251a182836a6d.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/11\/l-5bf3feefbc864a91ce3251a182836a6d.jpg","size":"85.83","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Željana Zovko organizira panel raspravu povodom 20. obljetnice upisa Mostara na UNESCO-vu listu

Potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) i članica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta, zastupnica Željana Zovko u suradnji s Odsjekom za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu u petak, 12. travnja, u Splitu organizira panel raspravu pod nazivom "Dokazivanje univerzalne vrijednosti za upis na UNESCO-ov popis svjetske baštine".

 

Prigodom dvadesete obljetnice upisa Mostara na Popis UNESCO-a, okupit će se eminentni stručnjaci, zaslužni akteri tog upisa, koji će ovom prigodom govoriti o povijesnom procesu upisa na Listu svjetske baštine s različitih aspekata te važnosti zaštite obrambenih sustava i utvrda kao nezaobilaznih spomenika kulture, najavljeno je iz Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Kako se navodi, ovo će biti prilika da se razmotri zajednički kontekst istočno jadranskih spomenika kulture upisanih na UNECSO-vu listu svjetske baštine, nastalih u osvit rađanja renesansne Europe. Tu se u prvom redu, uz Mostar, radi o utvrdama Kotor, Dubrovnik, Trogir, Šibenik i Zadar, čija arhitektonska rješenja su djelo iznimno zahtjevnih intelektualnih dometa, koja potičući znanstveni napredak, razvitak civilnih djelatnosti te utjecaj na umjetnička djela, spadaju u sam vrh civilizacijskog napretka.

Panel raspravu će uz Zovko otvoriti i dekanica Filozofskog fakulteta u Splitu prof. dr. sc. Ina Reić Ercegovac, a uz njih će u raspravi sudjelovati eminentni stručnjaci, red. prof. dr. sc. Josip Belamarić, red. prof. dr. sc. Željko Peković, izv. prof. dr. sc. Radoslav Bužančić te dr. sc. Zvonko Martić. Moderatorica rasprave bit će doc. dr. sc. Ana Torlak.

Panel rasprava će se održati na Filozofskom fakultetu u Splitu, u prostoru suterena, s početkom u 10 sati.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!