[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/28\/110120-denis-zvizdic-markica-hrv.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/28\/100x73\/110120-denis-zvizdic-markica-hrv.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/28\/110120-denis-zvizdic-markica-hrv.jpg","size":"74.54","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Izetbegović: Neću podnijeti ostavku, nije me Zvizdić postavio

Sebija Izetbegović, potpredsjednica Kantonalnog odbora SDA i generalna direktorica KCUS-a izjavila je u intervjuu za Faktor da, naravno, neće podnijeti ostavku na zahtjev Denisa Zvizdića, jer je ni on, niti bilo koji pojedinac, nije postavio na tu, niti na bilo koju drugu poziciju.

“Odgovorna sam onima koji su glasali za mene, a takvih je bilo mnogo”, kaže Izetbegović dodajući da će se o smjenama na bilo kom nivou i dijelu organizacije SDA moći govoriti tek nakon temeljite analize izvještaja koji trebaju biti podneseni od strane svih općinskih i kantonalnih organizacija koje su podbacile.

Tvrdi da nije imala nikakvu ni praktičnu niti formalnu ulogu u izboru kandidata za načelnike, niti u sastavljanju listi kandidata za vijećnike. Kantonalni odbor je “samo pomagao” općinskim odborima.

Iznenađena je izjavom Denisa Zvizdića koji je rekao da je uslov njegovog, ali i ostanka mnogih drugih članova u SDA, prihvatanje odgovornosti za najgori izborni rezultat u historiji SDA, te momentalna i neopoziva ostavka čitavog Kantonalnog odbora stranke, uključujući i Sebiju Izetbegović, direktorica KCUS-a: 

“Iznenađena sam načinom na koji je Denis Zvizdić formulirao zahtjev za smjenom odbora SDA, osobito što je u tom zahtjevu prisutan neprimjereni ultimativni ton, mada sam ranije primijetila da je spreman napasti dojučerašnje prijatelje ako procijeni da su poljuljani, kao što je napao Novalića. Rezultati postignuti na ovim izborima su nešto bolji od rezultata koji su postignuti 2012, kada je Zvizdić bio predsjednik KO Sarajevo, pa nije nudio ostavku, niti mu je neko naređivao da je podnese. Oni su na nivou prosjeka koji je ovaj put postignut u kantonima sa bošnjačkom većinom – Tuzlanskom kantonu, Unsko-sanskom, Zeničko-dobrojskom… "

Na pitanje zašto su se razišli u političkom smislu ona i Denis Zvizdić, prof. Izetbegović kazala je  da je to pitanje za Zvizdića i da misli da je sve krenulo sa kandidaturama 2018.

Kada je riječ o izbornom krahu SDA u Kantonu Sarajevo, navela je vanjske i unutrašnje, “ujedinjavanje svih protiv SDA”, “medijska podrška tom ujedinjavanju koja nije mogla biti ostvarena bez jake finansijske podrške”, “prenapuhane afere”, “nedostatak vitalnosti unutar SDA koja se s vremenom zamorila”.

Podsjećamo, Denis Zvizdić, potpredsjednik SDA i dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH, tražio je otkaz cjelokupnog rukovodstva stranke što bi, kako je kazao,  bila jedna vrsta odgovornosti prema građanima i izraz odgovornosti zbog najlošijeg izbornog rezultata koje je SDA od svog osnivanja ostvarila na području Kantona Sarajevo.

“Moram reći da imam puni legitimitet da takvo nešto tražim, ja sam na prošlim općim izborima osvojio skoro 40.000 glasova skoro isto kao SDA ukupno na KS na ovim izborima. Sve ono što sam kazao u medijskim istupima potpuno isto sam rekao na sjednici Kolegija SDA tako da bilo ko od funkcionera ove stranke od predsjednika pa dalje ne može biti iznenađen zahtjevima koje sam upravo u ovoj formi i sa mnogo širim obrazloženjem rekao. To je zahtjev koji je baziran na stavu građana BiH koji su nam poslali jasnu poruku na ovim izborima”, kazao je Zvizdić.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!