[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/09\/l-6fb2cdac85ccb42bf2227e8e47bce43e.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/09\/100x73\/l-6fb2cdac85ccb42bf2227e8e47bce43e.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/09\/l-6fb2cdac85ccb42bf2227e8e47bce43e.jpeg","size":"64.87","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Izabrane najljepše fotografije bh. krških polja

Međunarodni žiri izabrao je najbolje fotografije nastale na krškim poljima Bosne i Hercegovine u okviru takmičenja u kojem je sudjelovalo 69 domaćih i stranih autora s 321 fotografijom, nastalom na 22 krška polja.

Sve nagrađene fotografije bit će predstavljene na izložbama u Bosni i Hercegovini, a potencijalno i u inozemstvu. 

Prvo mjesto pripalo je Ivanu Bakoviću za fotografiju Duvanjsko polje se budi, drugo Vladimiru Tadiću - Glamočko polje, treće Marii Mamuza - Duman u zimskom ruhu, četvrto Stipi Perkoviću - Lipsko jutro te peto Antei Miloloža za fotografiju Hvatanje oblaka.

U okviru teme "Divlje životinje Kraških polja", prvo i drugo mjesto je pripalo Aleksandru Simović za fotografije pod nazivom Platyceps najadum i Telescopus fallax, treće Andrei Grbavac - U letu, četvrto Nikoli Čečuri - Lisica te peto Saudinu Merdanu za fotografiju Travarka.

Za najbolje fotografije glasao je, nezavisno, četvoročlani žiri u sastavu: Josip Ledinščak (Hrvatska), Geza Farkaš (Srbija) i predstavnici partnerskih organizacija na projektu OD Naše ptice (Bosna i Hercegovina) i EuroNatur (Njemačka).

- Na foto konkurs se prijavio neočekivano veliki broj fotografa, koji su nam pritom poslali i izuzetno kvalitetne fotografije, te je bilo veoma teško izabrati najbolje. Ovaj foto konkurs kao i putujuća izložba imaju veliki značaj za promociju kraških polja, ali i prirode, biodiverziteta, kao i samih autora, zato i u sledećoj godini, nastavljamo sa istom praksom i organizacijom novog foto takmičenja - rekao je koordinator projekta Goran Topić.

Foto natjecanje je realizovano u okviru projekta "Održiva budućnost za slatkovodni ekosistem Livanjsko polje u Bosni i Hercegovini" koji partnerski realizuju Ornitološko društvo Naše ptice, Centar za životnu sredinu i EuroNatur, a finansijski podržava inicijativa DIMFE, saopćili su organizatori. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!