[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/30\/mladi-glas-javnosti.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/30\/100x73\/mladi-glas-javnosti.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/30\/mladi-glas-javnosti.png","size":"927.27","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Glas javnosti

Iz tri krovne organizacije mladih u BiH poručuju(VIDEO): Dosta nam je podjela i nesuglasica, idemo zajedno

Krovne organizacije za mlade u BiH: Vijeće mladih FBiH, Omladinski savjet RS i Vijeće/Savjet mladih Brčko distrikta BiH nedavno su pokrenuli zajedničku kampanju pod nazivom Fakat mladi (odlaze) izlaze, a koja za cilj ima da se pitanja mladih u lokalnim zajednicama vrate u diskurs političkih stranaka, posebno u toku predizborne kampanje.

Tri krovne organizacije mladih za Start poručuju da im je dosta podjela i nesuglasica, da će do kraja godine uspostaviti  tijelo za koordinaciju pitanja mladih u BiH jer će to olakšati mnoge značajne procese i prilike za mlade ljude u BiH, kako unutar države tako i onih koje se pružaju na evropskom  i međunarodnom nivou. 

Mladi u Bosni i Hercegovini već godinama su prepušteni sebi samima. Strateška rješenja, iako se o njima često govori, još su na čekanju u mnogim lokalnim zajednicama. Zakoni o mladima koji su usvojeni prije više od 10 godina, obavezali su sve nivoe vlasti da kreiraju i usvoje strategije za mlade. Od tada do danas, porazan je broj usvojenih strategija, smatraju predstavnici krovnih tijela za mlade u BiH. Mladi su bez perspektive jer su nadležni bez strateških rješenja, njihov je zaključak.

Start je razgovarao sa tri mlada čovjeka, predstavnicima navedenih krovnih institucija za mlade u BiH, Nikolom Kandićem, Živkom Ćetojevićem i Harunom Šabanovićem. 

Ima li istine u izreci da „Stari glasaju da bi mladi išli iz zemlje? Zašto su mladi inertni i pasivni? Zbog čega omladina danas nema interesa za politiku ili joj se najčešće samo izruguju i posprdno o njoj govore? Često se stiče utisak da i ono malo mladih koji su već u politici služe samo „ukras“ jer ne misle svojom glavom, ponavljaju tuđe riječi i ni na kakav način ne utiče na donošenje odluka i kreiranje strateških dokumenata?!- samo su neka od pitanja koje smo im postavili.

Evo šta su oni odgovorili: 

 

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!