[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/10\/04\/hljeb.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/10\/04\/100x73\/hljeb.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/10\/04\/hljeb.jpg","size":"327.63","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Kolumne

Iz RVI kluba poručuju: Čiji hljeb jedeš njegove pjesme pjevaš

 piljili su u Aleksandra Vučića ..

Piše: Asaf Bečirović

U Čipkinom dimu, klubu ratnih vojnih invalida, Mala,Cuco, Bajro i ja piljili smo u Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije. Držao je govor na Kosovu. Bajro je rekao da ga sve to podsjeća na Miloševića i Gazimestan iz 1989. godine. A Mala da Vučić umišlja da je simbol mira i da sada, na Kosovu, izgleda „k'o posran golub“.

- Meščini, odustali su od Srbije do Tokija. Evo se za svoje Kosovo bore - zaključio sam ja.

Cuco je, imajući na umu Sandžak i Vojvodinu, zaključio da Srbija će biti sve ono što iz Beograda rukom „mo'š opipati“. Dodao je da Srbi više ne bježe iz Hrvatske, Bosne i sa Kosova, nego bježe iz Srbije. Onda su nas Vučić i Kosovo prestali zanimati. Imali smo većih problema. Jer Cuco je rekao da hljeb će poskupiti. Mala je pitala a šta je sa mesom, hoće li ono poskupiti? Cuco je rekao da neće.

- E, onda ćemo jesti meso - rekne Mala.

- A mogli bismo i više supe jest'. Hem se ne jede sa hljebom, hem se brige lakše ispiru supom - doda Bajro.

Kao što pretpostavljate, ovdje smo ogladnjeli. Cuco je pristavio frišak hljeb i argetu. Tako da smo mazali i žvanjali. Bajro je rekao da dok je hljeba i tuga je lakša. Pa je pitao Cucu a ima li sira? Ovaj rekne da ima, ali da košta. Bajro se bunio jer kad nam je Cuco mogao dati besplatnu argetu i hljeb, može, vala, i sir.

- Besplatnog sira ima samo u mišolovci - rekao mu je Cuco tako da se ovaj ušutio.

 Raspravljali smo i tome koja je hrana najopasnija. Zaključili smo da je to torta. Ako je svadbena. Onda sam ja izvadio čokoladu milku. Sa grožđicama. Samo je Bajro rekao da neće milke jer ne voli čokoladu. Tu spomenem da je britansko istraživanje pokazalo kako devet od 10 ispitanika voli čokoladu. Deseti laže.

Tog dana kad je Vučić gostovao na Kosovu, a naša fudbalska reprezentacija u Belfastu jedva pobijedila Sjevernu Irsku, u nas je zvanično počela predizborna kampanja. Cuco je čitao izborne slogane. Smijali smo se.

- U predizborna obećanja ne bi povjerovao ni debil, ni imbecil, ni idiot - reknem ja.

- Bojim se da izbori uvijek pokažu da je ta skala nepotpuna - dodao je Bajro.

Naravno da je Cuco rekao da je glasanje na izborima slično preturanju po kontejnerima. Jer u oba slučaja biraš najbolje. Onda je počela rasprava o tome za koga će ko glasati? Reknem da znam za koga neću, ali ne znam za koga hoću!

- Neću glasati za SDA i SDP. Nema tu značajne razlike. Korupcija, nepotizam, nezatitost, lopovluk i u jednoj i drugoj stranci - obrazložio sam.

I ostali su se složili. Ali rekli su da glasat će za SDA. Jer Mala je šćerku, Bajro sina  zaposlio zafaljujući SDA.

- Pa ja, čiji hljeb jedeš njegove pjesme pjevaš - zaključio je Cuco. 

A na ekranu je Vučić još bio na Kosovu. Govorio da bit će kako Njemačka i Amerika kažu, da njega niko ne ferma. Bajro je primijetio da bi u regiji mogao nastati opšti pičvajz. Da će se Republika Srpska probati odvojiti od Bosne, Sandžak i Vojvodina od Srbije, da crtat će se nove granice.

- Sreća pa mi imamo Ameriku k'o sponzora. Jer bez sponzora ni jedna država ne može opstat' - zaključila je Mala.

Onda je Cuco rekao da je Evropska unija za Kosovo ponudila rješenje prihvatljivo za obje strane: i albansku i američku. Plus da Amerika nikome ne dozvoljava da se miješa u njene stvari na Kosovu. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!