[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/01\/dodik-banovina.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/01\/100x73\/dodik-banovina.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/01\/dodik-banovina.png","size":"935.28","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Magazin / Čitaj, saznaj

Iz Helikopterskog servisa RS odgovorili: Tokom septembra devet letova visokih zvaničnika

U Bosni i Hercegovini se već godinama unazad tokom predizborne kampanje bilježe brojni primjeri zloupotreba javnih resursa od strane političkih stranaka i kandidata kao i značajno povećanje javne potrošnje.

Jedan od najzanimljivijih slučajeva su svakako zloupotrebe službenih letjelica, naročito u Republici Srpskoj. Problem je odavno detektovala i opozicija u ovom entitetu, ali uprkos insistiranju na transpratenosti trošenja javnih sredstava, do odgovora još nisu došli. Tvrde da to traje u kontinuitetu i da se samo na isti način nastavlja za vrijeme predizborne kampanje. 

Mediji su ranije pisali kako Milorad Dodik  često koristi helikopter Vlade Republike Srpske na raznim događajima koji se mogu dovesti  u vezu za zloupotrebom u predizborne svrhe.

Kontaktirali smo Helikopterski servis RS koji nam je odgovorio:

„Na osnovu Vaše molbe od 26. septembra 2022. godine, ovim putem Vam dostavljamo tražene informacije.

Tokom mjeseca septembra 2022. godine, Helikopterski servis Republike Srpske je bio angažovan ukupno 11 puta u svrhu pružanja usluga prevoza helikopterima Vlade Republike Srpske, od čega su dva prevoza izvedena u svrhu izvođenja vazdušnog medicinskog transporta, a devet radi pružanja usluga prevoza helikopterima s ciljem obavljanja službenih poslova najviših zvaničnika Republike Srpske.

Procedura za izvođenje letova se sprovodi na osnovu naloga za let ovlaštenih korisnika, u skladu sa Uredbom o osnivanju Helikopterskog servisa Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske", br. 83/08, 48/09, 68/11, 35/14, 19/16 i 19/19)“.

Nisu nam dali informaciju ko je koristio ove usluge ali kroz medijske sadržaje i koroz twetter nalog može se izvesti zaključak da je Dodik i ove godine koristio njihove usluge u na razne skupove i svečanosti. Doduše, imao je ove godine logističku podršku, na raspolaganju mu je bio i helikopter Srbije.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!