[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/22\/teheran-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/22\/100x73\/teheran-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/22\/teheran-2.jpg","size":"165.95","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Iran odbacuje 'konstruisane rokove' Zapada za povratak nuklearnom sporazumu

Zapadne zemlje koje učestvuju u aktuelnim pregovorima o iranskom nuklearnom programu u Beču nastavljaju stvarati osjećaj urgentnosti, ponovo naglašavajući da je sada samo pitanje sedmica da se obnovi iranski nuklearni sporazum iz 2015., uprkos iranskih odbacivanja takvih “konstruisanih rokova”.

Mjesec dana diplomatskih napora u austrijskoj prijestolnici nije uspjelo otvoriti put za izlazak iz ćorsokaka u odnosima između Washingtona i Teherana, koji  indirektno pregovaraju uz posredovanje Evropske unije.

Iako nije određen nikakav zvanični rok za okončanje razgovora, izgleda da bi pregovori mogli dovesti do kompliciranije i osjetljivije situacije.

- Postoji istinski osjećaj urgentnosi, sada je zaista pitanje sedmica da li se možemo ili ne vratiti obostranom poštovanju sporazuma - izjavio je američki državni sekretar Antony Blinken na konferenciji za novinare nakon sastanka s britanskim, francuskim i njemačkim ministrima u Berlinu.

- Sada smo u zaista odlučujućem trenutku – dodao je.

Također je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian ranije izjavio da su pregovori o sudbini sporazuma iz 2015. godine, zvanično poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), ”s naše tačke gledišta previše spori”.

- Postoji vitalna urgentnost po tom pitanju zbog iranskih akcija i obima njegovog nuklearnog porograma – izjavio je on u obraćanju francuskom parlamentu, prenosi iranska državna novinska agencija IRNA.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!