[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/21\/eu-zastava1-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/21\/100x73\/eu-zastava1-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/21\/eu-zastava1-2.jpg","size":"64.55","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Evropska unija ponovo uspostavila fizičko prisustvo u Afganistanu

Evropska unija (EU) saopćila je u petak da je ponovo uspostavila fizičko prisustvo u Afganistanu iz humanitarnih razloga, ali je naglasila da nije zvanično priznala vladu pod talibanskim vodstvom.

- Evropska unija  je započela s ponovnom uspostavom minimalnog prisustva kako bi organizirala isporuku humanitarne pomoći i nadzirala humanitarnu situaciju - izjavio je portparol Evropske komisije za vanjsku politiku Peter Stano.

Portparol talibanskog ministarstva vanjskih poslova saopćio je ranije u tweetu da su zvaničnici ministarstva postigli sporazum o razumijevanju s kojim je “zvanično otvorena ambasada bloka u Kabulu s trajnim prisustvom i rukovođena praktičnim operacijama”.

Portparol EU nije rekao da li je diplomatska misija zvanično ponovno otvorena.

- Naše minimalno prisustvo u Kabulu ni na koji način ne može smatrati priznanjem. To je jasno poručeno afganistanskim de facto vlastima – kazao je.

Također u petak, norveško ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je pozvalo talibanske predstavnike u Oslo 23. januara na razgovore s predstavnicima međunarodne zajednice i članovima afganistanskog građanskog društva, prenosi Reuters.

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!