[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/04\/cip.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/04\/100x73\/cip.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/04\/cip.jpg","size":"168.47","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Intelov CEO nije optimističan: Nestašica čipova mogla bi potrajati godinama

Zvuči nevjerovatno, ali nestašica čipova zahvatila je cijeli svijet i neće se tako brzo riješiti. Barem ako je vjerovati informacijama koje dolaze iz same industrije. 

U razgovoru za CBS-ovu emisiju "60 minuta" Intelov novi CEO, Pat Gelsinger otkrio je kako se problem nestašice čipova vjerovatno neće riješiti još nekoliko godina te će se zbog toga mnoge kompanije morati okrenuti alternativnim rješenjima. Jedno od njih zasigurno je i učinkovitija proizvodnja još učinkovitijih čipova. 

Problem je što je pandemija zahvatila sve, globalno, te je naravno uveliko utjecala i na proizvodnju čipova, ali je povećala potražnju za cijelim nizom električnih proizvoda koji te čipove trebaju za rad. 

Čak je i Apple najavio kako bi zbog nestašice čipova mogao smanjiti proizvodnju iPada i Macova, a slične najave su imali i drugi proizvođači potrošačke elektronike. U konačnici, neke su kompanije, naročito iz auto industrije, morale smanjiti ili obustaviti proizvodnju. 

Stoga ne iznenađuje da su u Volkswagenu počeli razmišljati o proizvodnji vlastitih čipova. Prije svega to se odnosi na čipove za autopilote u njihovim električnim vozilima. To bi Volkswagenu omogućilo bolju samostalnost u proizvodnji, ali i otvorilo prostor za stvaranje vlastite tehnologije za autonomnu vožnju

Međutim, pokretanje takve proizvodnje nije ni brzo ni jeftino, pa će Volkswagen svoje čipove moći ugrađivati tek u nove generacije električnih vozila. Šta će se dešavati vidjet ćemo, ali ćemo, isto tako i osjetiti nedostatak proizvodnje čipova. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!