[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/04\/musk-bezos.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/04\/100x73\/musk-bezos.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/04\/musk-bezos.jpg","size":"111.31","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Musku i Bezosu Zemlja nije dovoljna, snage odmjeravaju u svemiru

Čak je i Mliječna staza bila premala da bi spriječila sudar ega tehnoloških milijardera, Jeffa Bezosa Elona Muska.

Njih dvojica su u svemirskoj utrci u kojoj Bezos smatra Muska privilegovanim. Bezosova kompanija Blue Origin nedavno je prigovarala zbog odluke NASA-a koja je izabrala Muskov SpaceX za gradnju modula koji će američke astronaute spustiti na mjesec. 

- Ne može ga dignuti (u orbitu) dvosmisleno je komentarisao Musk.

- To je više od bitke za svemir. Postalo je osobno -  izjavio je analitičar Daniel Ives za AFP.

Prvi protiv trećeg

Bezos, koji je osnivač Blue Origina i internetskog trgovačkog diva Amazona, najbogatiji je na svijetu. Musk, živopisni osnivač Tesle i SpaceX-a, treći je na Forbesovoj listi bogatih. 

Snovi ovakvih privatnih kompanija da krenu prema zvijezdama, umjesto da prepuste vladama, razvilo su se u unosan posao razmještanja mreža satelita u svemiru i u svemirski turizam. 

SpaceX i Blue Origin takmiče se, uz ostalo, i za ugovore s američkom vojskom i vladinim svemirskim agencijama.

Musk za sada ima jasnu prednost, SpaceX je već razmjestio stotine satelita u orbitu, dok je Bezosova satelitska mreža nazvana Kuiper zasad još uvijek prizemljena.

Musk je sklopio savez i sa Microsoftom, koji je najveći Amazonov protivnik na području računarstva. Savez se tiče zajedničke internet usluge koji će signal slati sa satelita. Dvije kompanije će zajedno raditi i na ugovoru s američkom vladom o razvoju satelitske mreže za otkrivanje i praćenje balističkih, krstarećih i nadzvučnih projektila.

Mars? Otiđite prije na Everest

NASA ugovara poslove sa SpaceX-om jer je razvila povjerenje u tu kompaniju kojoj je povjerila prijevoz tereta i astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu, tvrdi analitičar Xavier Pasco.

Bezos u međuvremenu ne sjedi skrštenih ruku, već je početkom ove godine objavio je da napušta čelno mjesto Amazona i da će se više vremena posvetiti Blue Originu, što je svakako zbog zaostatka u utrci sa SpaceX-om. 

- Tko se želi preseliti na Mars? - pitao je na konferenciji prije dvije godine. - Učinite mi uslugu, otiđite prije živjeti na Mount Everest godinu dana i vidite sviđa li vam se. To je rajski vrt u usporedbi s Marsom - tada je kazao je Bezos. 

Analitičar Ives predviđa da će uskoro doći do pune "monetizacije" svemira u kojoj će se zarađivati milijarde dolara.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!