[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/08\/pride-glavna.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/08\/100x73\/pride-glavna.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/08\/pride-glavna.jpg","size":"451.34","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/08\/pride-3.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/08\/100x73\/pride-3.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/08\/pride-3.jpg","size":"407.16","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/08\/pride-glavna_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/08\/100x73\/pride-glavna_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/08\/pride-glavna_1.jpg","size":"451.34","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
POZITIVNA BIH / Pozitivna.bih

Huremović: Ova Povorka daje snagu i nadu da se može desiti promjena

Uz pjesmu i parole, učesnici prve Bh.povorke ponosa tačno u podne krenuli su od Vječne vatre do Državnog parlamenta na Trgu BiH u Sarajevu. Dostojanstveno. Među učesnicima su mnoga poznata lica iz javnog života, književnici, profesori, filozofi, kritičari, muzičari, ambasadori, domaći političari, visoki zvaničnici...

Božo Vrećo  vratio se ranije s odmora kako bi prisustvovao povorci u svom voljenom Sarajevu.

bozo-vreco_1.jpg

Američki ambasador Eric Nelson prisustvovao je povorci. 

americki-ambasador-pride.jpg

Kao i mnogobrojni građani koji su svojim učešćem dali  svoju podršku borbi za jednaka prava lezbejki, gej, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba.

pride-1.jpg

Mahalo se učesnicima Povorke i sa prozora, slali poljupci podrške... 

mahalo-se-s-prozora-pride.jpg

Na Trgu BiH  učesnicima se obratila Lejla Huremović, jedna od organizatorica Povorke.

- Danas mi svi lezbejke, gejevi, trans i quier osobe postajemo vidljivi. I obećavamo da ćemo se boriti za naše živote, koji ne mogu biti između četiri zida, mi smo toliko nevidljivi da nas čak i porodice ignorišu. Ovaj izlazak nam daje snagu da će svima biti bolje i evo postojimo i nikoga ne ugrožavamo. U školi ili na fakultetu ne možemo da kažemo koga volimo. Na poslu, ako ga uopšte imamo, primoravaju nas da ne govorimo o našim životima.

pride-4.jpg

Želimo da gradimo društvo nenasilja, zajedništva, podrške, gdje niko neće morati ograničiti život na četiri zida i gdje se niko neće bojati da prijavi nasilje koje doživljava ili kojem svjedoči. Ova Povorka daje snagu i nadu da se može desiti promjena.

Neka se sloboda i ljubav širi. To je naš san. I imamo hrabrosti da se borimo za to. I hoćemo - u ime mira, ljubavi i slobode, poručila je Huremović.

Učesnicima se obratio Branko Ćulibrk, također organizator.

- Hvala vama što ste prepoznali značaj prve povorke. Dugo sam razmišljao kako da vam se obratim. Ne samo zbog vas koji ste tu nego i zbog svih onih koji zbog diskriminacije nisu mogli da nam se priključe. Nas gejeve, lezbejke trans, i druge osobe, diskriminišu, oduzimaju nam prava, udaraju nas i pojedine institucije nas stigmatizuju i čak odvode na prisilna liječenja. Napominjem da je sloboda izražavanja ljudsko pravo koje nama žele oduzeti. Od danas zahtijevamo društvo u kojem ćemo se zajednički suprostaviti izolaciji mržnji i homofobiji.

Na kraju obraćanja je poručio "smrt fašizmu".

Muzičar Damir Imamović  otpjevao je uz gitaru dvije pjesme "Snijeg pade na behar na voće" i "Bella ciao" kojom je  završena prva Bh. Povorka ponosa.

 Jake policijske snage koje su obezbjeđivale povorku uradile su svoj posao na visokom profesionalnom nivou.  Broj učesnika prve Bh. povorke ponosa procjenjuje se na  preko 3.000 .

pride-trebinje.jpg

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!