[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/24\/zgodictikvesa.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/24\/100x73\/zgodictikvesa.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/24\/zgodictikvesa.jpg","size":"108.83","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Halil Tikveša i Esad Zgodić dobitnici nagrade “25. novembar”

Nagrada “25. novembar” za životno djelo ove godine dodijeljena je likovnom umjetniku Halilu Tikveši, a nagrada za knjigu godine dodijeljena je profesoru emeritusu Esadu Zgodiću za djelo “Naučnici i upravljanje državom” Izdavačke kuće “Slovo bosansko”.

Nagradni fond za "životno djelo" ove godine je 5.000 KM, a za "knjigu godine" iznosi 3.000 KM. Laureati primaju plaketu i statuu, rad akademskog kipara Adisa Lukača.

Stručni žiri je 1. marta 2020. godine, nakon provedenog javnog poziva za mlade pisce, između pristiglih neobjavljenih rukopisa, kao najbolje je izabrao djelo Ahmeda Kurte "Nebeski senat".

Knjiga je, prema ranije ustanovljenom planu, pripremljena i spremna za tisak te se dodjeljuje kao nagrada povodom 25. novembra. Na ovaj način žiri spaja dva najznačajnija državna praznika u Bosni i Hercegovini: 25. novembar i 1. mart.

- Na prijedlog uredništva sedmičnika Stav, Uprava 'Simurg medije' d. o. o. je potvrdila da se nagrada '25. novembar' u kategorijama za 'životno djelo' i 'knjigu godine', do sada dodjeljivana isključivo iz oblasti književnosti, u 2020. godini širi na oblast umjetnost i nauka. U kategoriji za 'mladog pisca' nagrada se i dalje dodjeljuje kroz raspisivanje natječaja za neobjavljeni rukopis iz oblasti književnosti - pojasnio je Filip Mursel Begović, glavni urednik sedmičnog magazina Stav i član stručnog žirija.

S obzirom na epidemiološku situaciju, svečana dodjela nagrade “25. novembar” nije održana, već je sedmični magazin Stav, u sklopu obilježavanja 25. novembra na TV Hayat, u specijalnoj emisiji u Zemaljskom muzeju ugostio članove žirija i laureate nagrade “25. novembar”. Emisija će biti emitirana 25. novembra, a građanima će se obratiti i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Sedmični magazin Stav već petu godinu dodjeljuje nagradu “25. novembar”, a dosadašnji dobitnici u kategoriji za životno djelo bili su Dževad Karahasan (2016), Irfan Horozović (2017), Abdulah Sidran (2018), Tvrtko Kulenović (2019), a u kategoriji za knjigu godine Asmir Kujović (2019).

Visoki pokrovitelj nagrade “25. novembar” je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, a nagradni fond za potrebe dodjele nagrade osiguran je od Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i sponzorstva BBI banke, koja je partner dodjele nagrade.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!