[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/10\/halal5.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/10\/100x73\/halal5.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/10\/halal5.jpg","size":"50.09","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Halal certificirane nove tri kompanije

Uspješnu implementaciju zahtjeva Halal standarda BAS 1049:2010  okončale su kompanije Büscherhoff Plastikal d.d. Kalesija, Fabrika Dečje Hrane d.o.o Dobanovci (Srbija) i Sky Concord d.o.o. Živinice.

Iz Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH navode da je u kompaniji Büscherhoff Plastikal d.d. Kalesija halal certificirana proizvodnja ambalaže. Halal podrazumijeva sljedivost proizvoda od njive-farme pa do marketa-stola i u tom lancu bitnu ulogu ima i ambalaža. Ambalaža koja je u direktnom dodiru sa proizvodima ne smije sadržavati sastojke haram (zabranjenog) porijekla i mora biti higijenski i zdravstveno ispravna kako bi i proizvod koji je upakovan u tu ambalažu bio halal.

Procesom halal certificiranja u kompaniji Fabrika Dečje hrane d.o.o. obuhvaćeni su pogoni za proizvodnju pirea od voća, povrća i mesa, suhih i tečnih žitnih kaša, sokova od voća i povrća, osvježavajućih bezalkoholnih pića - kvaliteta za odojčad, malu djecu i ostalu populaciju. Kompanija na tržište plasira više od 80 halal proizvoda robne marke Nutria.

Restoran „In Caffe Lounge Bar“ u vasništvu kopanije Sky Concord d.o.o. Živnice ispunio je zahtjeve Halal standarda i Vodiča za halal certificiranje turističko-ugostiteljskih objekata za kategoriju Halal kuhinja. Time se definiše da je u objektu samo kuhinja halal certificirana, što znači da su sve sirovine koje se koriste u pripremi jela dozvoljene i da se priprema i posluživanje jela vrši u skladu sa zahtjevima halala.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!