[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/17\/hakeri-11.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/17\/100x73\/hakeri-11.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/17\/hakeri-11.jpg","size":"694.52","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Hronika

Hakeri ukrali lične i finansijske podatke miliona Bugara

Hakeri su upali u sisteme porezne uprave i ukrali lične i finansijske podatke miliona Bugara, saopćila je u bugarska vlada.

Napad na bugarsku poreznu upravu (NRA) dogodio se krajem juna, kazali su dužnosnici, a za njega se doznalo kada je osoba koja je ustvrdila da je ruski haker kontaktirala lokalne medije u ponedjeljak navečer nudeći pristup ukradenim podacima.

"Usporedili smo 30 posto podataka koji su javno objavljeni i potvrđujemo da su to podaci koje je imao NRA", rekao je glasnogovornik NRA Rosen Bačvarov.

Bugarski ministar finansija Vladislav Goranov izjavio je kako je pogođeno oko tri posto baze podataka, što uključuje milione dosjea u zemlji koja ima sedam miliona stanovnika. 

Goranov je, navodi bugarska novinska agencija (BTA), istaknuo  kako se može uticati na oko tri posto baze podataka.

Prema njegovim riječima, ne samo da su procurili lični podaci, već i porezni i socijalni podaci.

"Procjene i analize pokazuju da su podaci o porezima i socijalnoj sigurnosti koji su procurili i koji se šire, nedovoljni za donošenje općeg zaključka o imovini ili finansijskom statusu pojedine osobe", dodao je Goranov.

Osvrnuvši se  hakerski upad, glasnogovornik NRA-e Rossen Buchvarov je na konferenciji za novinare rekao da je baza podataka Agencije hakirana zbog ranjivosti jedne od online usluga koje NRA predviđa, a radi se o povratu PDV-a plaćenog u inozemstvu.

"Od ovog trenutka ta je ranjivost eliminirana, mogućnost zlouporabe podataka je ograničena, a usluga je privremeno obustavljena. To će ostati sve dok se ne uspostavi informacijska sigurnost NRA", pojasnio je Buchvarov, prenosi BTA.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!