[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/16\/img-a8e20c4f96d5928459ec436f060e2b51-v.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/16\/100x73\/img-a8e20c4f96d5928459ec436f060e2b51-v.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/16\/img-a8e20c4f96d5928459ec436f060e2b51-v.jpg","size":"453.54","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Hronika

Crna hronika - vijesti iz zemlje


Na osnovu izvještaja operativnih centara kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova i Federalne uprave policije, tokom navedenog perioda na području Federacije BiH

registrovano je:

37 krivičnih djela i to:

– jedno razbojništvo;

– pet nasilja u porodici;

– tri posjedovanja opojnih droga;

– tri oštećenja tuđe stvari;

– jedna teška krađa motornih vozila;

– osam teških krađa;

– pet krađa;

– 11 ostalih krivičnih djela;


40 narušavanja javnog reda i mira, u kojima su dva lica zadobila lakše tjelesne povrede.

48 saobraćajnih nezgoda, u kojima su tri lica zadobila teške, a 15 lica lakše tjelesne povrede.

32 lica su lišena slobode, a 30 lica je zadržano.


Pronalazak droge

Dana 15.07.2019.godine u 14,30 sati u ulici Himze Polovine, općina Centar Sarajevo, provodeći akciju kodnog naziva “ĐURĐA”, policijski službenici Odjeljenja za borbu protiv zloupotreba opojnih droga, lišili su slobode lice D.Đ., rođen 1982.godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 238. stav 1. KZ F BiH (Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga). Prilikom pretresa kod istog je pronađeno i oduzeto oko 15 grama suhe zeljaste materije koja asocira na opojnu drogu marihuanu, digitalna vaga i mobilni telefon.

Također, istog dana u 16,45 sati u ulici Avde Smajlovića, općina Novo Sarajevo, provodeći akciju kodnog naziva “TINEL”, policijski slzužbenici Odjeljenja za borbu protiv zloupotreba opojnih droga, lišili su slobode lice A.T., rođen 1992.godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 238. stav 1. KZ F BiH (Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga). Prilikom pretresa navedenog lica, kao i pretresom stana koji isti koristi na području općine Novo Sarajevo, pronađeno je i oduzeto oko 99 grama suhe zeljaste materije koja asocira na opojnu drogu marihuanu i oko 6 grama materije koja asocira na opojnu drogu speed. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Lica lišena slobode su predata u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovanju kriminalnih aktivnosti navedenih lica.


Krađa

Dana 15.07.2019.godine u 09,40 sati, policijski službenici III PU lišili su slobode lice S.O., rođena 1981.godine u Vlasenici, nastanjena u Prijedoru, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 286. KZ F BiH (Krađa). Isti je u tramvaju na području općine Novo Sarajevo, izvršila navedeno krivično djelo na štetu A.A. iz Sarajeva. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovanju pomenutog krivičnog djela.


Razbojništvo

Dana 15.07.2019.godine u 08,30 sati, obaviještena je IV PU da je u ulici Adija Mulabegovića, općina Novi Grad Sarajevo, od strane NN lica izvršeno krivično djelo razbojništva nad uposlenicama u prodavnici “Konzum”. Tom priliokom NN lice je uz prijetnju pištoljem, otuđilo određenu sumu novca, a zatim se udaljilo u nepoznatom pravcu. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela, identifikaciji i pronalasku izvršioca.

 

Pronalazak vozila korištenog prilikom izvršenja krivičnog djela razbojništva

Radeći na rasvjetljavanju krivičnog djela razbojništva u prostorije "UNION BANKE", ulica Topal Osman paše, općina Novo Sarajevo, izvršenog dana 10.07.2019.godine, policijski službenici Sektora kriminalističke policije, Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su došli do saznanja da su prilikom izvršenja istog, izvršioci koristili putničko motorno vozilo marke "VW Golf A-6, sa nepripadajućim registarskim tablicama.

Dana 15.07.2019.godine, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su u ulici Paromlinska, općina Novo Sarajevo, pronašli putničko motorno vozilo, koje je specijalnim vozilom "PAUK" prevezeno u adekvatan prostor MUP-a Kantona Sarajevo, radi preduzimanja daljih mjera i radnji.

Izvršenim provjerama utvrđeno je da je predmetno vozilo dana 05.07.2019. godine otuđeno sa područja općine Stari Grad Sarajevo i da se na vozilu ne nalaze pripadajuće registarske tablice.

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije nastavljaju rad na daljem rasvjetljavanju i dokumentovanju pomenutih krivičnih djela.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!