[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/14\/lior-haiat.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/14\/100x73\/lior-haiat.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/14\/lior-haiat.jpg","size":"42.72","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Haiat: Namjeravamo nastaviti proces koji je započeo Abrahamskim sporazumom

Ove godine 15. septembra obilježava se prva godišnjica potpisivanja Abrahamskog sporazuma između Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina s ciljem normalizacije odnosa na Bliskom Istoku.

Tim povodom glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Izraela Lior Haiat u intervjuu za Fenu kazao je da potpisivanje tog sporazuma nije označilo kraj nego početak procesa i predstavlja odluku zemalja da se gleda prema budućnosti Bliskog Istoka, a ne zadržava u prošlosti.

U godini od potpisivanja Abrahamskog sporazuma Izrael je otvorio generalni konzulat u Dubaiju (UAE), ambasade u Abu Dhabiju (UAE) i Manami (Bahrein). UAE i Bahrein otvorili su ambasade u Tel Avivu i imenovali ambasadore u Izraelu.

Prvi direktni let između Tel Aviva i Abu Dhabija dogodio se 6. aprila 2021. godine, a od tada se bilježe hiljade posjeta Izraelu i UAE-u.

Trgovina između Izraela i UAE porasla je gotovo 12 puta s 50,8 miliona dolara u periodu od januara do juna 2020. godina na 613,9 miliona dolara u istom periodu ove godine, kaže Haiat, dodajući da je to veliko dostignuće, posebno jer je prošla godina obilježena pandemijom koronavirusa.

Ocijenio je da je uspostavljanjem mira i potpune saradnje Abrahamski sporazum učinkovito konsolidirao umjerene snage u regiji i transformirao Bliski Istok.

- Namjeravamo nastaviti proces koji je započeo Abrahamskim sporazumom, o jačanju izraelske prisutnosti u regiji. Radit ćemo na daljnjem jačanju mira i na potpisivanju sporazuma s više zemalja u regiji i šire - dodao je.

Pojasnio je da postoje brojni bilateralni sporazumi potpisani s državama u oblasti ekonomije, trgovine, kulture, turizma, nauke i tehnologije i to su osnove za buduće odnose među tim nacijama.

Mišljenja je da su ostale države u regije počele razmatrati potpisivanje ovakvih sporazuma budući da postoje brojne prednosti koje su ostvarene u prvoj godini primjene Abrahamskog sporazuma.

- Od kada postoji Izrael 1948. godine mi nastojimo postići mir sa svim susjedima, a iako sada obilježavamo godišnjicu Abrahamskog sporazuma s takvim aktivnostima počeli smo potpisivanjem mirovnog sporazuma s Egiptom 1979. godine i važnim mirovnim sporazumom iz 1994. godine koji smo potpisali s Jordanom - posjetio je Haiat.

Ističe da je upravo takav pristup potpisivanja međudržavnih sporazuma način na koji je moguće riješiti brojna pitanja u regiji Bliskog Istoka i to ne samo između pojedinačnih država, nego je to način kako riješiti regionalne probleme kao što su terorizam, ekstremizam i fundamentalizam.

- S liderima koji žele mir, stabilnost i prosperitet bit će lakše razgovarati, nego s onima koji traže konflikt, rat ili terorizam. Što je veći broj zemalja koje žele priključenje ovom mirovnom krugu lakše će biti suočavanje s tim izazovima - dodao je Haiat.

Kaže pri tome ne misli samo na političke izazove koje države imaju između sebe, nego i kada su u pitanju klimatske promjene, manjak vodenih resursa, ali i izazovi u tehnološkom smislu. Sve su to, dodaje, globalna pitanja.

Govoreći o sporu između Palestine i Izraela, Haiat je kazao da niko u svijetu ne želi više da vidi kraj konflikta između te dvije zemlje od izraelske vlade i građana.

- To je naš najvažniji cilj i radimo mnogo kako bismo došli do toga. Nažalost, palestinsko vodstvo nije učinilo dovoljno kako bi se postigao mir, a prva stvar koju treba uraditi je pregovarati o miru. Abrahamski sporazum je napravio stvarnost u kojoj postoje dvije strane. Ona koja želi mir i ona koja želi konflikt. Palestinci bi trebali odlučiti na kojoj strani žele biti - stava je Haiat.

U odnosima Izraelaca i Palestinaca, kaže, mnogo je problema koje je potrebno riješiti i misli da rješenja ne bi trebali predstavljati pred medijima, nego je potrebno da direktno razgovaraju s Palestincima.

Napominje da je Izrael to više puta pokušavao uraditi i ranije, ali svaki put kada se dođe do dogovora odgovor Palestinaca je bio "ne" sve do trenutka da više ne žele ni razgovarati.

Postoje rješenja, ona se mogu ostvariti, ali samo putem direktnih pregovora i razgovora obje strane, zaključio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Izraela Lior Haiat.

Pozvao je sve zemlje u regiji da započnu dijalog s Izraelom jer samo mir omogućava da se izgradi nova stvarnost na Bliskom istoku koja će donijeti prosperitet, sigurnost i stabilnost svim narodima u regiji. To nije kompromis, već je najznačajnija odluka koja se može donijeti, poručuje Haiat.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!