[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/06\/mithat-hadziomerovic-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/06\/100x73\/mithat-hadziomerovic-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/06\/mithat-hadziomerovic-1.jpg","size":"243.64","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Hadžiomerović: Uprava za inspekcijske poslove BPK ima skromne kapacitete

 Inspektori Uprave za inspekcijske poslove Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde u proteklom periodu vršili su kontrole u različitim segmentima. Najviše posla u ljetnom periodu imala je sanitarna i veterinarska inspekcija a rezultat je da u ovom kantonu nisu zabilježeni slučajevi trovanja.   

Po riječima direktora Uprave Mithata Hadžiomerovića, značajniji inspekcijski nadzor u svim segmentima ograničen je skromnim kapacitetima kojima uprava raspolaže.

- Radili smo u skladu s kapacitetima te planom i programom rada za ovu godinu koji smo u velikoj mjeri morali reducirati zbog nedostatka značajnog broja izvršilaca. Nemamo saglasnost za popunu upražnjenih radnih mjesta pa i inspektori na terenu i ostali dio uprave je u velikom deficitu što se tiče izvršilaca tako da „hodamo po žici“ što se tiče ispunjavanja rokova i planiranih zadataka - ističe Hadžiomerović.

Uprkos skromnim kapacitetima u proteklom periodu inspektori su djelovali u različitim segmentima, što je, po riječima direktora, dalo rezultate.

- U ljetnom periodu pojačana je bila aktivnost sanitarne i veterinarske inspekcije i hvala Bogu nismo imali ekscesa u vidu trovanja. Sad nam je akcenat na prometu roba na čemu radi inspekcija za ceste i cestovni promet, šumarska inspekcija i tržišni inspektor, kada ima vremena da izvrši te kontrole jer od planirana tri imamo samo jednog tržišnog inspektora - precizirao je.

Hadžiomerović naglašava da je kontrole vršila i inspekcija rada te donosila ili upravne ili represivne mjere zavisno od prekršaja. Zatečen je i određen broj radnika na crno.

- Bilo je slučajeva i u takvim situacijama gdje nije zatečen veći broj radnika, damo prostora da se prijave, osim ako se djelo ne ponavlja. Obično u roku od nekoliko dana to se završi i mi obavimo taj dio posla - kazao je.

Direktor Hadžiomerović naglašava da problem nerijetko predstavljaju i zakonski propisi koje je potrebno mijenjati poput onog o zaštiti na radu.

- Imamo zakon koji je vrijeme pregazilo iz 50-ih i 60-ih godina, gdje represivne mjere ne daju učinak tako da idemo sa kontrolama da je inspektor tu prisutan i da eliminišemo eventualnu nezakonitost. Imamo problem i u domenu urbanizma, građenja i ekologije gdje je takođe zakon potrebno mijenjati u određenom dijelu jer imamo Zakon o građenju po kojem nelegalna gradnja nije krivično djelo, što je mislim jedino u ovom kantonu. Nekoliko puta smo tražili izmjene ali nije bilo sluha. Da ne kažem da je vjerovatno i iz tog razloga naša inspektorica imala neugodnih situacija na terenu pa čak i fizičkih nasrtaja - precizirao je Hadžiomerović.

Po njegovim riječima, novi Zakon o inspekcijama BPK koji je na snazi već nekoliko godina ne dozvoljava davanje ovlaštenja uposlenicima koji nemaju adekvatnu stručnu spremu, tako da će  se inspekcijske kontrole i u narednom  periodu na području bPK Goražde vršiti u skladu s mogućnostima.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!