[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/02\/profdr-dinarevic-mesihovic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/02\/100x73\/profdr-dinarevic-mesihovic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/02\/profdr-dinarevic-mesihovic.jpg","size":"49.77","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Intervju

Hadžifejzović prof. dr. Dinarević- Mesihović: Bio sam ogorčen kada je umro Vaš otac a da država nije ništa obilježila

Akademkinja, članica dvije Akademije: ANUBIH i EU Akademije, profesorica Evropskog univerziteta UN-a, članica Kraljevskog koledža Velike Britanije, pedijatar, subspec. dječije kardiologije i ehokardiografije prof. dr. Senka Dinarević-Mesihović u intervjuu za Face tv kazala je da i djeca oboljevaju od korone, upozorila da se obrati pažnja na simptome!

- Nažalost, simptomi su slični Kawasaki sindromu! Beba može dobiti koronu i u utrobi majke! Ova korona može da izazove proširenje koronarnih krvnih sudova! Kawasaki sindrom ima poveznice sa Korona virusom! Simptomi: po koži bude crvenilo, jezik malinast, proljev, kašalj temperatura .. kada  dijete ima  temperaturu postoje koraci: pola vode pola medicinskog alkohola, pamučnom krpom i energično istrljate prednju i zadnju stranu grudnog koša, ruke i noge, ako je opet visoka, onda ga istuširati hladnom vodom, malom djetetu staviti hladnu pelenu na glavu, ako ne djeluje paracetamol, čepić onda ga voditi ljekaru. (.. ) Mogu da kažem, kao bivša šefica Pedijatrije na KCUS-u da gore na Klinici postoje respiratori, 22 neonatalna i 8 pedijatrijskih, a ono što je isto dobro za BiH da postoji kadar koji je obučen kao subspecijalizovani pedijatrij.  

Štitim se maskom, uzimam C i D vitamin u većim količinama, distanca. I onaj koji je imao Koronu, trebalo bi da se drži mjera i dalje, maska, distanca… Ne želim da plašim, ali želim da istaknem oprez djeci, roditeljima, pedijatrima. Korona napada krvne sudove. Da, u svim različitim dobima djeca mogu imati napade na krvne sudove. Holter 24h snimak srca, snima srce u toku svakodnevnih aktivnosti da se prati kako srce reaguje na posebne aktivnosti.

Koji su prvi  simptomi koji se javljaju kod djece koja se bave sportom?

Temperatura, kašalj, da vidimo da li dijete ima neke promjene na koži. Sve upute su date trenerima! Stezanje u grudima, kolaps, treperenje u grudima i onda se pokreće taj lanac pretraga.

Ako radite s ljubavlju može biti dobar ishod.

Vakcina?

Kao profesionalac jesam za! I ja pratim šta kažu, vidjet ćemo šta će reći da li mogu žene i od koje do koje dobi mogu djeca,da li vakcinu mogu primiti djeca koja su alergična…

Srbija naručuje više vrsta vakcina, šta ako BiH naruči jednu?

Trebalo je to već da obezbjede, nikada ne treba biti prepotentan i misliti da sve znaš, ako nisi siguran pitaj za drugo mišljenje.

Dr. Dinarević- Mesihović diplomirala je kao student generacije na Medicinskom fakultetu 1982. godine. Dobitnica je nagrade "Dr. Bogdan Zimonjić" i Zlatne značke "Hasan Brkić". Od 1982. godine bila je zaposlena  na Dječijoj klinici u Sarajevu, a na poziciji šefice Pedijatrijske klinike nalazila se od 2003. godine do 2016.

Senad: Zašto nikada javno ne govorite kako ste ‘’otjerani’’ sa KCUS-a?

Dr. Dinarević: Ja sam otišla, nisam otjerana! Radim svoj posao na prvoj liniji fronta, svaki dan sam u kontaktu sa zaraženim, putujem u Visoko i Goražde, ali i u Firencu, Beč, London, radim svoj posao, uživam! Bez obzira gdje ste, gdje odete, Romanija, Goražde, Unitic , Sarajevo, Firenca, Beč, London... ljekar je uvijek ljekar! Ako si ti naučio i pošteno radio svoj put edukacije za ono što želiš da budeš , onda ne treba da se bojiš. Onda možeš da se suočiš, da pričaš i da svoju dijagnozu braniš pred autoritetima. Ali nikada ne biti prepotentan! Biti skroman i u znanju i u obraćanju ljudima!

Senad: Vaše znanje nije skromno i treba ovom sistemu! Treba nama , treba našoj djeci.

Dr. Dinarević: Pa ja radim, tu sam ja.

Senad:  Zašto nećete da pričate o tome?

Dr. Dinarević: Nikad nisam pričala o tome, ja radim svoj posao. Pisalo se o tome. Idemo dalje- što bi Vi rekli.

Senad: Ali, ne možemo mi ovako dalje. Bez sistema. Sistem! Sistem! Ništa nema bez sistema!

Dr. Dinarević: Bila sam dio sistema.

Senad: Ako Vas pozovu hoćete li se vratiti? 

Dr. Dinarević: Radim svoj posao i sretna sam!

 Senad: Istraživao sam, pitao i saznao: 2,5 miliona eura ste osigurali za operacije naše djece u Italiji a šutite o tome? 

Dr. Dinarević: Dok mi sada pričamo jedan moj pacijent sa 15 godina u Italiji čeka operaciju…

Senad: Svojim vezama i autoritetom ste toliko djece prebacili vani, da to nije ništa koštalo državu, već je to platila  Italija, to bi trebalo da radi sistem! 

Dr. Dinarević: Pratim jednog pacijenta od rođenja, 19 godina, bio je u Bolonji na operaciji i vratio se onda sam ga zagrlila, vratio mi se rumen, zdrav, to je nagrada…

Senad: Morali ste biti duplo bolji zbog oca je li vas koštala njegova pozicija predsjednika Republike?

Dr. Dinarević: Ja sam ponosna kćerka Munira Mesihovića, predsjednika cjelovite RBiH, i majke Hasne, profesorice. Sigurno da jest opterećenje kad vi imate roditelje koji su prominentni i dokazani, ali uvijek su me učili pošteno raditi svoj posao, profesionalno, ne boj se ničega i hrabro naprijed.

Godina 2016. je bila jako teška za mene jer sam tada izgubila i mamu i tatu u 8 mjeseci, odjedanput sve vam se promjeni. 

Senad: Te godine ste i otjerani s posla.

 Dr.Dinarević: Ja sam 2016. otišla sa posla.

Senad: Zašto mijenjate glagole,otjerana u otišla?

Dr.Dinarević: Čovjek u životu svašta doživi i pretrpi, ali mirna savjest je velika stvar….

Senad: Bio sam ogorčen kada je umro Vaš otac, predsjednik države a  država nije ništa organizovala, ništa obilježila. Ako hoćemo kontinuitet, onda je to od Kulina bana pa do ovih dana i do ovih ljudi. Ne možemo neke da preskačemo a neke da uzimamo…

Dr. Dinarević: Ja VAm se za to zahvaljujem. Duboko!

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!