[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/19\/22521-grlic-radman.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/19\/100x73\/22521-grlic-radman.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/19\/22521-grlic-radman.jpg","size":"69.60","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Grlić Radman: RH ima veliku potporu za svoje stajalište o BiH i zapadnom Balkanu

Hrvatska je dobila potporu velikog broj zemalja članica EU-a za svoje stajalište o potrebi izborne reforme u BiH kako bi se uklonile sve vrste diskriminacije, izjavio je u ponedjeljak hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

"Dobio sam potporu velikog broja zemalja članica EU-a", rekao je ministar Grlić Radman nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a u Luxembourgu.

Ministri su između ostaloga razgovarali o stanju na zapadnom Balkanu i europskoj perspektivi toga područja.

Grlić Radman je rekao da je u raspravi izrazio zabrinutost zbog stanja u regiji, a u Bosni i Hercegovini zbog blokade rada institucija i zbog nepostojanja konsenzusa za promjenu izbornog zakonodavstva kako bi se uklonile sve nejednakosti i diskriminacije koje su postojale i postoje kako bi sva tri konstitutivna naroda imali sva prava koja im pripadaju po Daytonskom mirovnom sporazumu.

"To se može postići ako se politički lideri u BiH doista slože i ovaj apel je upućen njima da se prestane s paralizom institucija, da nastave pregovarati i da se dogovore", istaknuo je hrvatski šef diplomacije, dodajući da je dobio veliku potporu za to stajalište.

"Hrvatska koja dijeli najdulju granicu s Bosnom i Hercegovinom najpozvanija je o tome govoriti jer ima neposredno iskustvo. Tako da je naš glas naišao na plodno tlo", dodao je.

Grlić Radman je izrazio zabrinutost zbog incidenata u Crnoj Gori i nedavnih nemira na granici Srbije i Kosova.

"Tu sam dobio podršku da EU treba posvetiti veću pozornost tom dijelu Europe. Sukobi u tom području prije 30 godina upozorenje su da se to ne bi smjelo ponoviti. EU mora posvetiti više pozornosti i s obzirom na utjecaj trećih zemalja i više pozornosti europskoj perspektivi tih zemalja", zaključio je ministar Grlić Radman, prenosi Hina.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!