[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/08\/fna-137621.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/08\/100x73\/fna-137621.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/08\/fna-137621.jpg","size":"73.07","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Gradonačelnica Karić se zahvalila vijećnicima, Skaka uručio ključ Grada Sarajeva

Gradsko vijeće Grada Sarajeva izabralo je zamjenike gradonačelnice Harisa Bašića (Narod i Pravda) iz reda bošnjačkog naroda i Anju Margetić (Naša stranka) iz reda hrvatskog naroda.

Novoizabrana gradonačelnica Grada Sarajeva Benjanima Karić, koju je predložila Socijaldemokratska partija, prihvatila je tu poziciju nakon što je jednoglasno izabrana danas na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Sa 21 glas 'za' i 4 suzdržana izabrana je Anja Margetić za zamjenicu gradonačelnice iz reda hrvatskog naroda. Sa 22 glasa 'za' izabran je i Haris Bašić za zamjenika gradonačelnice iz reda Bošnjaka.

Margetić i Bašić potvrdili su da prihvataju mandate zamjenika gradonačelnice. Nova gradonačelnica i njeni zamjenici položili su svečanu zakletvu.

Gradonačelnica Karić kazala je da će učiniti sve da opravda povjerenje i da će se sa svojim saradnicima voditi interesima građana. Zahvalila je prethodnom gradonačelniku Abdulahu Skaki na svemu dobrom što je uradio za Grad Sarajevo. 

"Sarajevo je grad koji poznaje cijeli svijet. Mi smo dio evropske porodice naroda i ponosni smo ljudi. Posebnu pažnju treba posvetiti diplomaciji gradova, Sarajevo je evropski, kosmopolitski i olimpijski grad i to ne treba zaboraviti. Ono je antifašističko i slobodarsko, i trebamo to njegovati. Svi moramo dati svoj doprinos u suočavanju s krizom, iskazati solidarnost i odgovornost. Ja sam svjesna da su nadležnosti gradske uprave ograničene ali da ćemo koristeći svoja ovlaštenja uspjeti raditi za građane. Gradska uprava mora biti otvorena prema građanima, želim vjerovati da ćemo imati podršku viših nivoa vlasti", kazala je Karić.

Kazala je da ne prihvata i ne priznaje podjele, već zajednički život koji je duboko ukorijenjen u Sarajevu. 

"Vjerujem da dolazi vrijeme renesanse i novog prosperiteta našeg grada. Pomozite nam." 

Najavila je smanjenje troškova gradske uprave, ali nastavak razvijanja saradnje sa drugim gradovima u svijetu ali i BiH. 

"Moramo se okrenuti budućnosti, ljudi du glavni faktor razvoja. Sarajevo ne trpi oholost, starije je od svake funkcije i svakog pojedinca. Niko nije pametan kao svi, zato vas pozivam da zajednički vratimo zlatno doba Sarajeva", zaključila je. 

Sada već bivši gradonačelnik Abdulah Skaka gradonačelnici Karić uručio je ključ Grada Sarajeva. 

Karić je rođena 1991. godine u Sarajevu, od 18. godine je član SDP-a, a od 2019. godine je i potpredsjednica partije.

Uporedo je diplomirala na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta. Dobitnica je Srebrene značke za izuzetan uspjeh na dodiplomskom i postdiplomskom studiju. 

Karić je poznata kao najmlađa doktorica pravnih nauka u BiH i prva poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava. Autor je više od pedeset publikacija, knjiga, članaka i prijevoda sa latinskog jezika. Akademskim radom se bavi od završetka studija i prošla je zvanja od demonstratora, asistenta, višeg asistenta i docenta. Tečno govori engleski i njemački jezik. 

Uzimajući u obzir da Statut Grada Sarajeva propisuje obaveze u pogledu nacionalne pripadnosti rukovodstva Gradskog vijeća i Gradske uprave, po nacionalnoj pripadnosti doc.dr. Karić se izjašnjava kao Ostali. 

Doc. dr. Benjamina Karić (rođ. Londrc) udata je i majka je jednog djeteta.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!