[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/09\/080621-mladic-presuda-pracenje-markica.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/09\/100x73\/080621-mladic-presuda-pracenje-markica.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/09\/080621-mladic-presuda-pracenje-markica.jpg","size":"117.60","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Grad Sarajevo i civilno društvo zadovoljni presudom za Ratka Mladića

Predstavnici Grada Sarajeva i civilnog društva su u sarajevskoj Vijećnici izjavili da su zadovoljni doživotnom kaznom zatvora koja je izrečena ratnom zločincu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom.

Predsjednik Savjeta gradonačelnice Sarajeva za Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju Ivo Komšić smatra da je presuda očekivana, ali da nije satisfakcija za žrtve.

- Naravno da smo svi očekivali da će Mladić biti osuđen za genocid u onim općinama koje Vijeće nije uzelo u obzir po zahtjevu Tužilaštva. Mi to znamo po obimu žrtava i po brutalnosti kojom su te žrtve ubijene u općinama koje su isključene, među kojima je Prijedor – rekao je Komšić.

Mladić je, kao i u prvostepenom postupku, osuđen po 10 od ukupno 11 tačaka optužnice, ali ne i za genocid u šest bh. općina tokom 1992. godine - Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.

Predsjednik Udruženja logoraša "Prijedor '92" Mirsad Duratović poručio je da je u kontekstu Prijedora pravo pobijedilo ali da je pravda izgubila.

- Ne znam šta se još trebalo desiti nama Prijedorčanima pa da Sudsko i Žalbeno vijeće smogne snage da kaže DA u Prijedoru je postojala namjera i u Prijedoru se desio genocid. Nisu bile dovoljne ni najveće masovne grobnice, broj logora, protjeranih ni srušeni vjerski objekti, uništena naselja, kulturno-historijski spomenici. Prijedor je danas grad sa najvećim brojem presuđenih ratnih zločinaca. Bez obzira na presudu mi znamo šta se nama desilo i nećemo odustati od borbe za istinu, ali presudu moramo poštovati, a pravdu tražiti na nekom drugom mjestu – istakao je Duratović.

Predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakira Hasečić kaže da se presuda mora poštovati ma koliko se nekom svidjela ili ne.

- Ipak, ova presuda nosi veliku poruku za genocid i sve ostalo što je obrazloženo po deset tačaka optužnice. Teško mi je što nije Prijedor i ostali gradovi, a zanemarila sam moj Višegrad – kazala Hasečić dodajući da će se nastaviti borba za donošenje zakona o negiranju genocida i vrijeđanju žrtava.  

Predsjednica Unije civilnih žrtava rata Senida Karović naglasila je da je Ratko Mladić kriv za 1.425 dana opsade grada Sarajeva, 11.541 ubijenog građanina Sarajeva, od toga 1.601 dijete.

- Mladić je kriv za sve patnje Sarajeva bez struje i vode. Kriv je za sve ono što se ne može nažalost vratiti. Zbog toga sam ipak zadovoljna jer je kriv. Tužna sam jer sam priželjkivala da će biti osuđen za Prijedor i Tomašicu budući da znamo šta se tamo desilo - kazala je Karović.

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) i dugo vremena najtraženiji haški optuženik, pravomoćno je osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, odnosno za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!