[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/04\/skloniste-arb.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/04\/100x73\/skloniste-arb.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/04\/skloniste-arb.jpg","size":"81.60","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Goražde - Udruženje za zaštitu životinja A.R.B preuzelo pse iz lokalnog azila

Udruženje za zaštitu životinja A.R.B Goražde koje je za te potrebe na lokalitetu Šišeta izgradilo savremeno sklonište za pse lutalice, krajem prošle godine preuzelo je i pse iz lokalnog azila, gdje su boravili u nehumanim uvjetima.

U skloništu izgrađenom po evropskim standardima utočište je pronašlo vise od 130 pasa, koji imaju siguran dom, njegu i pažnju, a o zdravlju pasa brinu se uposlenici Veterinarske stanice M.R koja je osnovana u okviru skloništa i koja je opremljena najmodernijom opremom.  

- Zahvaljujući izuzetnim naporima Neze Runge, jedne od osnivača cjelokupnog projekta, u novembru prošle godine realizovali smo veoma važan projekat zatvaranje lokalnog skloništa za pse u kojem su uslovi bili jako loši. Pronašli smo 133 psa koji su bili u veoma lošem zdravstvenom stanju – pojašnjava predsjednica Udruženja za zaštitu životinja A.R.B Anela Čakal – Ušanović.

Naglašava da je taj projekat iziskivao i proširenje postojećih kapaciteta.

- S obzirom na to da nismo imali dovoljno kapaciteta, odlučili smo da proširimo sklonište i izgradimo nove kuće za sve. Tim naših veterinara u potpunosti je bio posvećen njihovom liječenju i uradili su odličan posao. Nakon nekoliko mjeseci svi psi su vakcinisani, čipovani i kastrirani odnosno sterilisani. Također, urađeno je i nekoliko teških operativnih zahvata prilikom kojih su psima odstranjeni veliki tumori – ističe ona.

Napominje da je zbog posljedica teških neizlječivih bolesti šest pasa eutanazirano.

- Posebno smo sretni zbog činjenice da smo do sada za 20 pasa iz lokalnog skloništa uspjeli pronaći novi dom u Njemačkoj i pružiti im drugu šansu za bolji život. Njihovi udomitelji pružili su im odlične uslove za život i puno ljubavi i njege što im je nakon svega što su proživjeli veoma potrebno - kaže Čakal-Ušanović.

Udruženje za zaštitu životinja "A.R.B." osnovano je prije skoro dvije godine kada je i počela izgradnja skloništa za životinje. Porodica Runge, osnivači i vlasnici EMKA grupacije, odlučili su se na pokretanje i finansiranje udruženja čiji rad ima za cilj zbrinjavanje pasa lutalica i pronalazak udomitelja u zemljama EU, odnosno Njemačkoj. Na taj način žele doprinijeti smanjenju broja neželjenih pasa lutalica koji predstavlja problem u skoro svim bh. gradovima pa tako i u BPK Goražde, ali i pružiti psima priliku za bolji, kvalitetniji i sretniji život.

U skloništu o zdravlju i socijalizaciji pasa brinu se timaritelji i veterinari.

- Tim A.R.B.-a trudi se da boravak pasa u skloništu bude što kraći jer nakon standardne procedure smještanja pasa u sklonište, kao što je opšti klinički pregled, mikročipiranje pasa, izdavanje pasoša i cijepljenje protiv bjesnila, što je zakonska obaveza, za svakog psa se izrađuje profil sa osnovnim informacijama i fotografijama i nakon toga se objavljuje na web stranici Udruženja putem kojeg nas udomitelji kontaktiraju – pojašnjavaju u Udruženju.

Napominju da, nakon što se ustanovi javi da su ispunjeni svi uslovi za udomljavanje, psi se izvoze u EU putem jedinstvenog Traces NT sistema i organizuje se poseban transport do novih vlasnika.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!