[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/06\/google-2356343-1280.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/06\/100x73\/google-2356343-1280.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/06\/google-2356343-1280.jpg","size":"36.37","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Google otpustio uposlenike koji su neovlašteno pristupali podacima korisnika

Američki mediji objavili su priču kako je Google prošle godine zbog neovlaštenog pristupa alatima i podacima otpustio 36 zaposlenika.

Ono što je naročito zanimljivo jest da je dio tih zaposlenika otpušten jer su pristupili privatnim podacima korisnika Googlea, kao i podacima zaposlenika kompanije, što je prema pravilima kompanije i ugovorima koje su potpisali zabranjeno.

Iako detalji nisu poznati, s obzirom na to da  više od milijarde ljudi koristi usluge Googlea, te na njenim serverima čuva brojne privatne informacije i fotografije te se koristi njihovim servisima za komunikaciju, jasno je kako su ovi podaci prilično zabrinjavajući.

Osim zbog neovlaštenog pristupa podacima i špijuniranja, otkazi su uručeni i zbog iskorištavanja osjetljivih i povjerljivih Googleovih korporativnih informacija i intelektualnog vlasništva te, u nekim slučajevima, dijeljenje tih informacijama s ljudima izvan kompanije. Zabrinjavajuće, kako za korisnike tako i za upravu ove kompanije. 

Na medijske upite iz Googlea su komentarisali kako svojim zaposlenicima ograničavaju pristup podacima korištenjem brojnih sigurnosnih mehanizama te je za svako pristupanje podacima potrebno zatražiti dozvolu i napisati razloge, a više osoba treba pregledati i odobriti tu dozvolu za pristup osjetljivim podacima. Prati se svaka anomalija, svako dešavanje koje bi mogli biti u suprotnosti sa pravilima kuće.

Također, iz kompanije naglašavaju kako je broj prekršaja, namjernih ili nenamjernih, konstantno nizak, da svaki zaposlenik prolazi kroz godišnju obuku te kako imaju stroge procese za zaštitu korisnika i njihovih podataka od svake unutrašnje i vanjske prijetnje, prenosi Business Insider.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!