[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/05\/kriptovalute.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/05\/100x73\/kriptovalute.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/05\/kriptovalute.jpg","size":"95.47","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Direktor američkog SEC-a: Kriptosvijet trenutno izgleda kao Divlji zapad, potrebno ga je regulisati

Američka komisija za vrijednosne papire (SEC) dosad je gotovo pa ignorisala kripotvalute i kriptoimovinu. No to bi se uskoro moglo promijeniti. Barem ako je suditi prema izjavama direktora komisije Garyja Genslera

- Trenutno, jednostavno nemamo dovoljno zaštite investitora u kriptosvijet. Iskreno, trenutno, više izgleda kao Divlji zapad -  izjavio je Gensler za vrijeme svog obraćanja na konferenciji o nacionalnoj sigurnosti. 

- Ako se ne pozabavimo ovim problemom, bojim se da će mnogi nastradati. Kripotimovina je puna prevara i zloupotrebe.- 

To je ujedno prvi put da je Gensler javno izrazio svoje mišljenje o digitalnim valutama i kriptoimovini, otkako je početkom godine preuzeo čelo SEC-a. 

Kriptovalute su ove godine doživjele nove visine - bitcoin je u jednom trenutku dosegao vrijednost veću od 60 tisuća dolara, gotovo se svakodnevno pojavljuju nove platforme koje reklamiraju korištenje decentraliziranih finansja, dok  o popularnosti NFT-ova nije potrebno previše trošiti riječi. 

U svom je govoru Gensler izrazio sumnju da kriptovalute mogu zamijeniti klasične valute, istaknuvši da ni jedna digitalna valuta ne ispunjava sve aspekte i funkcije koje novac ima. Dodao je i da se, umjesto toga, kriptovalute koriste kao veoma špekultaivna "skladišta vrijednosti".

Gensler je uvjeren kako je jedini način da se kriptosvijet dalje razvija, stvaranje čvrste regulative.

- U srcu finansija je povjerenje. A u srcu tog povjerenja je zaštita investitora. Ako ovo područje planira rasti ili dosegnuti bilo kakav potencijal da postane pokretač promjena, moramo ga dovesti u područje javne politike i pravila - istakao je Gensler.

Za sad nije otkrio kad bi SEC mogao krenuti u regulaciju kriptosvijeta i na kakav način. 

- Stajanje po strani nije održivo. Za one koji žele potaknuti inovacije u kriptoimovini, samo bih istaknuo kako finansijske inovacije u historiji nisu dugo opstale izvan javne regulative dodao je na kraju Gensler.

Kako bi svijet kriptovaluta mogao reagirati na uvođenje pravila, po uzoru na ona u financijskom svijetu, teško je predvidjeti. Kao ni hoće li, po uzoru na SAD i druge zemlje krenuti s uvođenjem kriptozakonodavstva, prenosi Fortune. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!