[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/31\/google-maps.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/31\/100x73\/google-maps.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/31\/google-maps.png","size":"357.31","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Google Maps postaju "zelene"

Googleova aplikacija Maps će započeti sa usmjravanjem vozača duž ruta za koje se procjenjuje da stvaraju najniže emisije ugljika na temelju saobraćaja, padina i drugih faktora, javljaju iz Google-a.

Google, odnosno jedinica Alphabet Inc, saopćila je da će se ova funkcija pokrenuti tokom ove godine u SAD-u a zatim i u drugim zemljama kao dio obveze da svojim uslugama pomogne u borbi protiv klimatskih promjena. 

- Za otprilike polovicu ruta smo u mogućnosti pronaći ekološki prihvatljiviju opciju s minimalnim ili nikakvim vremenskim troškovima,- rekao je Russell Dicker, direktor proizvoda u Googleu.

Voditelj  NLOE-ove grupe za mobilnost, Jeff Gonder, kazao je da je laboratorij koji je razvio alat poznat kao FastE za procjenu potrošnje energije vozila, postigao dogovor ovog mjeseca kako bi od Googlea dobio sredstva i proučio tačnost svojih procjena. 

U narednim mjesecima, korisnici aplikacije Maps će moći upoređivati prijevoz automobilom, biciklom, javnim prijevozom i druge mogućnosti putovanja na jednom mjestu, umjesto da samo biraju između različitih cesta. 

 

Eco-friendly routes let you choose the route with the lowest carbon footprint

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!