[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/26\/tumonbaycablelanding.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/26\/100x73\/tumonbaycablelanding.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/26\/tumonbaycablelanding.jpg","size":"127.21","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Google iskoristio optički kabal za otkrivanje velikih zemljotresa

Tim naučnika iz Googlea, predvođen Zhongwen Zhanom sa Kalifornijskog intituta za tehnologiju u Pasadeni iskoristio je podatkovni saobraćaj iz jednog od Googleovih optičkim kablova kako bi izmjerio promjene pritiska i napetosti na samom kablu. Analizom tih podataka, tim je mogao otkriti potrese i okeanske valove koji nastaju tokom oluja iznad okeana. 

Tokom perioda od devet mjeseci Zhanov tim je zabilježio oko 30 bujanja valona nakon okeanskih oluja te oko 20 zemljotresa magnitude preko pet stepeni, odnosno, dovoljno jakih da nanesu značajnu materijalnu štetu. Izmeđšu ostalih, registrovan je i zemljotres Oaxace u Meksiku koji je bio snage 7,4 po Rihteru. 

Postavljanje i održavanej geofizičkih instrumenata na okeansko dno je vrlo teško i skupo, pa su podvodne seizmičke stanice, u realnosti, vrlo rijetke. Francuski naučnik Anthony Slade, sa Univerziteta Cote d'Azur kaže da je studija američkih naučnika veliki korak prema iskorištavanju pogodonosti koje pružaju postojeći kablovi na dnu okeana. 

Zhan je kazao da je pristup njegovog tima korištenjem postojećih optičkih kablova niti za podatkovni saobraćaj fleksibilniji i izvediv jer ne zahtjeva postavljanje nove infrastrukture. 

- To je uzbudljivo jer ako bi se i samo dio miiliona kilometara podmorskih optičkih mreža iskoristio u svrhu senzora, to bi dovelo do velikih poboljšanja u količini i pokrivenosti seizmičkih podataka, - ističe Zhan.

Strudija koju su proveli Zhan i njegov tim objavljena je u naučnom časopisu Science.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!