[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/26\/odmoriubih-naslovna.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/26\/100x73\/odmoriubih-naslovna.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/26\/odmoriubih-naslovna.png","size":"1,388.13","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

Godišnji u BiH: Nekoliko prijedloga za savršen odmor u našoj zemlji

Sada je idealno vrijeme za obilazak domovine, a mi donosimo listu nekoliko prelijepih atrakcija širom BiH. 

Vožnja na ove lokalitete se svakako isplati, a više ideja i inspiraciju za odmor u BiH možete potražiti OVDJE.

Sijeračke pješčane piramide

Sijeračke piramide su zapostavljene u odnosu na one na lokalitetu Šljivovica (Miljevina kod Foče). Nepristupačan teren je krivac za to. Naša ekipa posjetila ih je iz pravca sela Donji Dančići prateći potok Londžu koji vodi u samo srce piramida. Mnogo su ljepše i atraktivnije od onih na Šljivovicama.

pjescane-piramide.png

Nedaleko od ovih prirodnih fenomena nalaze se ništa manje zanimljivi i atraktivni ostaci tvrđave Hercega Stjepana Kosače na Kulini, na samoj ivici kanjona rijeke Bistrice čije podnožje krije i prelijepe pećine Tamnicu, Toplicu i Ledenicu. Ledenica je duga oko dva kilometra i vodi u utrobu kanjona Bistrice.

piramide-i-kulina.jpg

Slapovi Kozice kod Fojnice

U blizini Fojnice (11 km) kod sela Dragačići nalaze se slapovi na rječici Kozica koji svojom ljepotom odavno privlače pažnju mnogim ljubiteljima prirode. Ambijent čine tri manja slapa i jedan veći, visine oko 20 metra i svojom ljepotom zaista oduzimaju dah.

Do slapova iz Fojnice se stiže asfaltnom cestom do raskršća Dragačići – Vladići, a dalje dobrim makadamom pogodnim i za male aute. Kod slapova na manjem platou je kutak za odmor posjetilaca: hladnjak, korito s izvorskom vodom i ognjište. Slapovi se vide sa vidikovca na uređenoj stazi.

slapovi-kozice_1.png

Jajce

Niti jedan drugi bosanskohercegovački grad na tako malom prostoru ne sadrži toliko kulturnog blaga i arhitektonskih stilova kao Jajce. Na vrhu brda u centru ovog prelijepog grada nalazi se spektakularna srednjovjekovna tvrđava. Oko tvrđave se nalaze stare kuće izgrađene u starobosanskom stilu, dok se ispod njih rijeka Pliva stropoštava niz dva prelijepa 27 metara visoka vodopada.  Jedan do drugog nalazi se Rimski hram iz 3. stoljeća posvećen bogu Mitras-u i vrlo vrijedan primjerak srednjovjekovne arhitekture stari zvonik crkve Sv. Luke. Ispod crkve se nalaze katakombe u kojima su sahranjivani plemići i visoki svećenički dužnosnici. Sve je ovo otvoreno za posjetioce. Okolica grada je je bogata obiljem vode, koja je vjerovatno i bila jedan od razloga da je ovo područje bilo veoma atraktivno i praktično za izgradnju naselja u ranom periodu. Rijeke Vrbas i Pliva su omiljena za ribolov i plivanje otkako je 1970. godine izgrađena hidro-električna brana koja je formirala jezero. 

jajce-2221913-960-720.jpg

Vožnja do Banja Luke kroz kanjon Vrbasa je zadivljujuće iskustvo. U drugom pravcu na rijeci Pliva nalazi se najveća kolekcija starih mlinova u cijeloj zemlji. Na širem području Plive možete pronaći znatan broj mlinova koji potiču još iz turskoga perioda. U prošlosti bi se porodice ovdje okupljale kako bi radile, mljele žito, prale veš i skupljale vodu. Većina mlinova je veoma dobro očuvana, neki još uvijek rade i čini se kao da su prirodan dio ovoga pejzaža.

jajce.png

 

Stari grad Ostrožac

Stari grad Ostrožac, mjesto je bogate prošlosti kroz čiju su se historiju ispreplitale razne kulture, ideologije i vjere. Građevina starijeg željeznog doba, srednjovjekovna tvrđava i turski grad. Tvrđava je smještena na dominantnom uzvišenju iznad lijeve obale rijeke Une i istoimenog naselja, na 12 km od Bihaća prema Bosanskoj Krupi, na mjestu gdje se račva put za Cazin. Sa zidina ovog bajkovitog bosanskohercegovačkog grada, pruža se pogled na bogate šumske predjele čiju raskošnost upotpunjuje ljepotica Una.

Travnik i tvrđava Stari grad

Travnik je smješten u dolini rijeke Lašve okružen Vlašićem sa sjevera i planinom Vilenicom sa juga. Grad Travnik je 150 godina bio glavni grad bosanskog pašaluka, rezidencija 77 vezira i sjedište dva konzulata. Postoji mnogo legendi, po kojma je grad Travnik dobio ime, ali najzanimljivija je ona po kojoj je još u predosmanskom vremenu, u tvrđavi stolovao činovnik, koji je ubirao travarinu.
Grad se pod ovim imenom, prvi put u historijskim dokumentima spominje 03. juna 1463. godine, kada je turski historičar Dursun-beg, kazao da je na putu prema kraljevskom gradu Jajcu, sultan Mehmed II osvojio Travnik.

20200216-131314.jpg

Tvrđava Stari grad jedan je od najljepših i najočuvanijih fortifikacijskih objekata srednjovjekovne Bosne u kojem su naredni historijski periodi ostavili svoja specifična obilježja.

U do sada poznatim izvorima ne postoji podatak o godini i trajanju izgradnje, kao ni o graditelju. Historičari su saglasni da je tvrđava sagrađena u drugoj polovini 14. ili prvoj polovini 15. stoljeća. Po načinu gradnje i drugim indicijama pretpostavlja se da ju je dao sagraditi kralj Tvrtko II Kotromanić, ali historičari smatraju da je mogući graditelj i kralj Stjepan Dabiša.

20200216-131218.jpg

Današnji izgled bedema i tvrđave same predstavljaju rezultat intervencija turskih majstora gradnje vojnih utvrda.

Stari grad danas sadrži različite muzeološke, kulturološke, edukativne i zabavne postavke i aktivnosti.

20200216-130056.jpg

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!