[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/20\/gzatopljenje-ilustracija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/20\/100x73\/gzatopljenje-ilustracija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/20\/gzatopljenje-ilustracija.jpg","size":"103.67","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Globalno zatopljavanje ima dalekosežnije posljedice nego što se očekivalo

Globalno zagrijavanje utječe i na najdublje dijelove okeana. Naučnici američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA), zahvaljujući termometrima postavljenim u najdubljim dijelovima južnog Altantskog okeana tokom posljednjeg deseteljeća, zabilježili su prosječno povećanje temperature od 0,02 Celzijeva stepena, u zavisnosti o dubini.

- U proteklih su nekoliko godina svi pretpostavljali da duboki okeani miruju, Nismo primijetili promjene - kazao je okeanograf Chris Meinen iz NOAA-e. 

- No svaki put kada provjeravamo podatke ustanovimo da je okean složeniji nego što smo ranije mislili.  Primijećeno zagrijavanje može biti posljedica klimatskih promjena kojima upravlja čovjek, a potaknule su ih povećane temperature oceana blizu njegove površine - kazao je. 

Dodaje i to da je duboki okean područje dublje od 2000 metara, dosad i nije bilo baš dobro proučavano. Ističe i to da je duboke dijelove okeana toliko teško dosegnuti da se temperatura na bilo kojem istraživanom mjestu obično uzima samo jednom u deset godina. 

Meineov tim mjerio je temperature od 2009. do 2019. godine pomoću senzora morskog dna na četiri mjesta u argentinskom bazenu uz obalu Urugvaja. Jedan od uređaja postavljen je i na dubinuz od gotovo 5000 metara, tačnije 4757 metara.

Temperaturni zapisi s dvaju najdubljih mjesta ukazali su na jasan trend zagrijavanja tokom spomenutog desetljeća, što je zabrinjavajuće. 

Na manjim dubinama od 1360 i 3535 metara temperature su oscilirale mnogo više nego što su naučnici očekivali i premda su promjene bile nešto manje na još većim dubinama, njihov ukupni uzorak odgovara onome što se događa na površini okeana.

Još uvijek je nepoznato na koji će način ove promjene utjecati na ekosisteme ili vremenske prilike na površini oceana, no s obzirom na to u kolikoj su mjeri cirkulacija i temperatura oceana važni za naš globalni klimatski sistem, ovo i nije baš dobra novost, i predstavlja zabrinjavajuću činjenicu da nam se planeta zagrijava.

- Nadam se da ćemo zahvaljujući ovim informacijama provesti ponovnu analizu ovih hotorijski važnih podataka da bismo ustanovili što možemo zaključiti o promjenljivosti temperatura u najdubljim dijelovima okeana. Nastavak nadzora nad spomenutim područjima i uspoređivanje podataka s uređaja postavljenih u drugim okeanskim bazenima mogao bi nam pomoći u zaključku o tomu je li za promjene temperature odgovorna ljudska aktivnost ili su u pitanju prirodne varijacije - kazao je Meinen.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!