[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/25\/l-d16977ff971896036022f41c9661764b.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/25\/100x73\/l-d16977ff971896036022f41c9661764b.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/25\/l-d16977ff971896036022f41c9661764b.png","size":"562.86","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / BiH

Glavno vijeće HNS-a BiH raspravljalo o stanju i funkcioniranju zdravstva u FBiH

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Bosne i Hercegovine zasjedalo je u Mostaru, a posebna tema sjednice se odnosila na razmatranje Informacije o stanju i funkcioniranju zdravstvenog sustava.

Voditelj Odjela za zdravstvo Milenko Bevanda je prezentirao detaljnu analizu cjelokupnog stanja u zdravstvu.

"Poboljšanje sustava kvalitete zdravstvene zaštite može se ostvariti izradom kvalitetne strategije razvoja sektora zdravstva s ciljem stvaranja što veće dodane vrijednosti ulaganja u zdravstvo. Uvođenje i primjena obveznih standarda kvalitete zdravstvene zaštite je jedan od načina za postizanje ovog cilja. Neophodno je pripremiti nove standarde i normative, te novi tarifnik troškova u kojem bi se valorizirale dostupne dijagnostičke i druge metode kao i cijena njihovog koštanja", poručili su iz HNS-a BiH.

Kako kažu, potrebno je modificirati Zakon o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH kao i Zakon o zdravstvenom osiguranju Federacije BiH. Potrebno je uvođenje preventivnih zdravstvenih pregleda radi prevencije i ranog otkrivanja bolesti, povećanje iznosa sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite za pojedine zdravstvene usluge, uvođenje dopunskog zdravstvenog osiguranja, uvođenje dodatnog zdravstvenog osiguranja kao i uvođenje privatnog zdravstvenog osiguranja.

Nakon provedene rasprave, Glavno vijeće je usvojilo zaključak da se ova tema uputi Predsjedništvu HNS-a u cilju razmatranja na jednoj od narednih sjednica, sa ciljem pripreme cjelovite Strategije u oblasti zdravstva.

Također, na sjednici voditelj Odjela za međunarodne odnose i iseljeništvo i zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić informirao je o aktivnostima vezanim uz pripremu pregovaračkog okvira te o ostalim pitanjima u vezi EU integracija, a voditelj Odjela za znanost i obrazovanje i rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić prezentirao je značajna postignuća Sveučilišta pozicioniranjem na visoka mjesta pojedinih svjetskih rang listi visokoškolskih institucija.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!