[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/10\/l-df93796e91f77ed2623f813507a3d84a.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/10\/100x73\/l-df93796e91f77ed2623f813507a3d84a.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/10\/l-df93796e91f77ed2623f813507a3d84a.jpg","size":"97.93","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Generalni štrajk paralizirao Buenos Aires

Argentinski predsjednik Javier Milei suočio se sa svojim drugim generalnim štrajkom u četvrtak u samo pet mjeseci na funkciji, jer su radnici ljuti zbog rezova štednje doveli glavni grad u paralizu.

Javni prevoz u Buenos Ajresu smanjen je za oko tri miliona dnevnih putnika, dok su škole, banke i benzinske stanice ostali zatvoreni, a smeće je ostalo nepokupljeno.

Sindikati su sazvali 24-satni protest u znak podrške "dostojanstvenoj nadnici" za Argentince koji se bore sa teškom ekonomskom krizom, sa godišnjom inflacijom blizu 300 posto, dok siromaštvo pogađa svaku drugu osobu.

Oko 400 letova je moralo biti otkazano, što je pogodilo oko 70.000 putnika, prema asocijaciji ALTA Latinske Amerike za zračni saobraćaj.

Luka Rosario, preko koje se izvozi 80 posto argentinske agroindustrijske proizvodnje, bila je gotovo paralizirana usred svoje najprometnije sezone.

Samoproglašeni "anarhokapitalista" Milei pobijedio je na izborima prošlog novembra obećavajući da će smanjiti argentinski deficit na nulu.

U tom cilju, on je pokrenuo program štednje koji je doveo do toga da je vlada smanjila subvencije za transport, gorivo i energiju, čak i kada su radnici izgubili petinu svoje kupovne moći.

Hiljade državnih službenika je ostalo bez posla.

Sindikat CGT, jedan od učesnika štrajka održanog u četvrtak, optužuje Mileija za nametanje "brutalnog prilagođavanja koje su pretrpjeli posebno sektori s nižim prihodima, srednja klasa koja prima platu i penzioneri".

Samo nekoliko sedmica nakon što je preuzeo dužnost u decembru, Milei se suočio sa prvim generalnim štrajkom.

Samo nekoliko sedmica nakon što je preuzeo dužnost u decembru, Milei se suočio sa prvim generalnim štrajkom.

On je također bio meta brojnih demonstracija koje su organizirali različiti ekonomski i društveni sektori - najveće do sada 23. aprila kada se, kako se procjenjuje, milion ljudi protestiralo protiv smanjenja broja javnih univerziteta.

Nedavne ankete su pokazale da se Milejeva popularnost kreće između 45 i 50 posto, što je malo manje od njegovih 56 posto glasova u pobjedi na izborima - što je iznenađujuće visoko povjerenje s obzirom na raširenu nepopularnost njegovih mjera štednje.

Vlada je navela neke uspjehe: mjesečna inflacija je usporila sa 25 posto u decembru na predviđenih devet posto za april.

U aprilu se Milei hvalio prvim kvartalnim suficitom argentinskog budžeta u 16 godina.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!