[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/04\/fna-114114.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/04\/100x73\/fna-114114.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/04\/fna-114114.jpg","size":"367.50","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Forto: Krivične prijave protiv odgovornih u kantonalnim javnim preduzećima

Vlada Kantona Sarajevo danas je nakon dvosatne javne sjednice zbog finansijskih dubioza odlučila podnijeti krivične prijave protiv odgovornih osoba u nekoliko kantonalnih javnih preduzeća.

- Danas smo govorili o 200 do 300 miliona finansijskog 'kratera' koji smo zatekli u institucijama i firmama KS. Navikli smo slušati o velikim iznosima GRAS-a, ViK-a, ZOI-ja, ali da li je neko znao da smo u sektoru socijale gubili milion godišnje zbog nečijeg nemara – kazao je premijer KS Edin Forto na konferenciji za medije.

S obzirom da je Vlada KS, kako je istaknuo, odlučna u borbi kriminalom i korupcijom, donijela je zaključak kojim zadužuje Ministarstvo pravde i uprave da zakaže sastanak sa Kantonalnim tužilaštvom, sa fokusom na sve krivične prijave koje su podnesene protiv kantonalnih firmi, ustanova i rukovodioca.

- Zahtijevamo da nam Kantonalno tužilaštvo, bez ikakvih pritisaka, objasni u kom periodu možemo očekivati istrage, presude, podizanje optužnica – pojasnio je Forto.

Drugi zaključak Vlade KS je da će narednih 45 dana biti predat u proceduri zakon o upravljanju u javnim preduzećima, a taj zakon, kako je Forto naveo, će definirati formu izvještavanja javnih preduzeća, osnove korporativnog upravljanja, uspostave osnove OECD standarda upravljanja.

Također, zaključeno je, mora se jačati inspekcija, a Vlada će odlučiti da li će to biti u vidu izmjene Zakona ili će se popunjavati radna mjesta koja se već upražnjena kako bi kapacitirali ustanove da i one ali i građani poštuju zakon.

Jedan od zaključaka je i jačanje institucije pravobranilaštva, a posebno će biti govora o imovini Kantona Sarajevo koja je se nalazi ne samo u BiH već i u inostranstvu.

Važan zaključak je i jačanje kriminalističke policije u MUP-u KS.

S obzirom da je procjena ukupnog duga veća od milijardu KM, premijer Forto je kazao da se taj dug ne može vratiti čak ni za 15 godina, stoga će za kapitalne projekte uslijediti zaduženje.  

Pojasnio je da od milijardu KM Budžeta KS, 500 miliona KM ide na plate svih budžetskih korisnika, 200 miliona KM ide na socijana i boračka davanja, 90 miliona KM na materijalne troškove (održavanje, papirologija), 35 miliona KM za otplatu dugova ( kamate,  presuđene tužbe).

- Kada se sve to sabere, nama ostaje oko 50 miliona KM sredstava za upravljanje. Ako želimo više od toga, a imamo ambicije za javni prijevoz, ako želimo da gradimo, moramo se zadužiti – zaključio je Forto.

Ministar finansija KS Amel Kovačević je kazao da Vlada KS ima ekonomsku dilemu 'gdje i kako sa sredstvima ?', te izrazio uvjerenje da ima prostora za efikasnije upravljanje resursima, na moderniji i konsolidovaniji način.

Smatra da je trenutno konsolidacija, a ne integracija važnija za rješenje ekonomskih dilema.

- Ima nade za ovo društvo, i mi mislimo da imamo rješenje za to društvo – zaključio je ministar Kovačević.

Direktori kantonalnih javnih preduzeća, koji su tek postavljeni na te funkcije danas su Vladu KS na sjednici izvijestili o zatečenom stanju, a ocijenjeno je da je situacija jako teška zbog nemara pojedinaca, upravljačkih struktura u tim preduzećima.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!