[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/04\/vlada-rs-4.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/04\/100x73\/vlada-rs-4.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/04\/vlada-rs-4.jpg","size":"427.94","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Opozicija - Moraju se provjeriti diplome ministara i visokih zvaničnika u RS-u

Usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava RS-a bit će onemogućeno da pojedinci po partijskoj liniji dođu na važna mjesta, a nisu kvalifikovani za obavljanje tog posla.

- Naš cilj je da rad svih institucija bude javan i transparentan - rekao je poslanik u Klubu SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Nebojša Vukanović, koji je zajedno s kolegama iz PDP-a Jelenom Trivić i Draškom Stanivukovićem predložio taj zakon.

Vukanović tvrdi da bi ministar energetike i rudarstva Petar Đokić trebalo da podnese ostavku nakon, kako je rekao, “skandala sa sumnjivom diplomom”.

- Da nam se ne bi događale stvari da ministri budu bez diploma, ali i službenici na važnim pozicijama, predložili smo ovaj zakon – rekao je Vukanović na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Poslanica PDP-a Jelena Trivić je rekla da ovo nije stranačka, već veoma bitna tema za sve.

- Lažne diplome ne poznaju stranku. Toga ima u svim strankama i kod ljudi koji nisu pripadnici partija i pogađa nas sve kao društvo – rekla je ona.

Pitanje "lažnih diploma" traje, kako je navela, 15 godina i ovo je početak njegovog rješavanja, što je neophodno zbog svih onih koji su ih stekli na pošten način.

Ovaj zakon ranije prošao nadležni skupštinski odbor, a ponovo je dobio negativno mišljenje entitetske vlade, iako je, kako tvrdi, suština zakona ista.

Nacrtom zakona o izmjenama i dopuni Zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava RS-a traži se da se u registar zaposlenih unesu podaci o stručnoj spremi, odnosno podaci iz diplome o stečenoj stručnoj spremi koji sadrže ustanovu, mjesto i datum sticanja diplome, tj. podaci iz uvjerenja o diplomiranju.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!