[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/03\/img-20191002-110506.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/03\/100x73\/img-20191002-110506.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/03\/img-20191002-110506.jpg","size":"381.05","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Forenzički HBRN timovi iz BiH i zemalja regiona izveli terensku vježbu

U Sportsko-poslovnom centru "Peki" na Palama u srijedu je izvedena terenska vježba za balkanski subregion u sklopu Projekta EU P57 "Jačanje forenzičkih kapaciteta u regionu jugoistočne i istočne Evrope za pregled lica mjesta u istrazi HBRN incidenata" (hemijsko-biološko-radiološko-nuklearni incidenti).  

Vježba je izvedena u organizaciji Konzorcijuma Projekta P57 i Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja.

Zemlje učesnice subregionalne terenske vježbe su bile - Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Republika Sjeverna Makedonija i Republika Srbija, odnosno forenizčki HBRN timovi obučeni kroz pomenuti projekat.

Terenska vježba je obuhvatila primjenu procedura za istraživanje HBRN lica mjesta, izviđanje, procjenu rizika, izradu akcionog i plana trijaže, timsku komunikaciju, prikuplјanje uzoraka i tragova sa lica mjesta, propisno pakovanje i dekontaminaciju uz diskusiju i štabno odlučivanje o postupcima po scenariju vježbe radiološko-nuklearnog tipa.

Pomoć i podršku u organizaciji subregionalne terenske vježbe pružili su Opština Pale, Sportsko-poslovni centar "Peki", kao i Državna regulatorna agencija za radijacionu i nuklearnu bezbjednost, Ministarstvo bezbjednosti BiH, Ministarstvo inostranih poslova BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, Federalna uprava policije i Federalna uprava civilne zaštite, saopćeno je iz Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!