[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/10\/l-1bb151225dc4adf4f080c146d5ea0084.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/10\/100x73\/l-1bb151225dc4adf4f080c146d5ea0084.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/10\/l-1bb151225dc4adf4f080c146d5ea0084.jpg","size":"104.24","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

U Goraždu tokom vikenda manifestacija 'Zaimov do – da se pamti'

U okviru manifestacije "Dani otpora u Bosanskopodrinjskom kantonu Goražde" i ove godine planirano je obilježavanje godišnjice formiranja 1. Drinske brigade, a manifestacija "Zaimov do - da se pamti" bit će održana ovog vikenda.

Organizator je Udruženje za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca iz kojeg su pozvali građane da se posjetom planiranim sadržajima prisjete ovih značajnih datuma iz proteklog rata.

U svim džamijama na području Medžlisa Islamske zajednice Goražde danas je proučena dova pred duše šehida, dok će se centralni događaji održati u danima vikenda.

- Sutra je tradicionalno planiran maraton "Tragom drinskih brigade" na dionici Rorovi - Zaimov do koji će istrčati članovi Atletskog kluba Goražde na čelu s predsjednikom Zaimom Šumanom. Tom prilikom oni će izvršiti obilazak ratnih komandnih mjesta brigade IBOG-a 81. divizije te na spomen obilježjima na toj dionici položiti cvijeće i odati počast poginulim braniocima - precizirao je predsjednik udruženja Selim Imamović.

Dodao je da će sutra biti održan i istoimeni planinarski pohod uz učešće planinara, učenika te ostalih građana, a kojim se takođe čuva sjećanje na legendarnog komandanta Zaima Imamovića i saborce.

- Ova manifestacija traje od 2012. godine i udruženje njeguje njen kontinuitet te ujedno obilježava i godišnjica formiranja Prve drinske udarne brigade. Podsjećanja radi,  9. maja 1992. godine je postrojena prva jedinica spremna za odsudnu odbranu Goražda, a 13. na 14. maj na Posestri Prva drinska brigada je i zvanično formirana - podsjetio je predsjednik Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca.

Na lokalitetu Zaimov do sutra su, između ostalog, planirana i takmičenja u streljaštvu i malonogometni turnir a po okupljanju učesnika,  odavanje počasti i prigodna obraćanja.

Manifestacija završava u nedelju, 12. maja obilaskom svih spomen obilježa u nekadašnjoj zoni odgovornosti Prve Drinske brigade, čime će  biti okončan program obilježavanja Dana otpora u BPK Goražde.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!