[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/10\/l-04c8897184e7b84076c3381dc4e76bfb.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/10\/100x73\/l-04c8897184e7b84076c3381dc4e76bfb.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/10\/l-04c8897184e7b84076c3381dc4e76bfb.jpg","size":"106.38","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Vlada BPK - Utvrđen konačni plan raspodjele sredstava za finansiranje sporta

Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj redovnoj sjednici, na prijedlog  Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport utvrdila je konačni plan raspodjele sredstava za finansiranje sporta iz javnih sredstava kojima se podstiče obavljanje sportskih djelatnosti na nivou kantona za 2024. godinu.

Za redovne programe - kvalitetni sport, kantonalni savezi i sport lica sa invaliditetom biće izdvojeno 576.123,23 KM, od čega je za pripreme i takmičenja sportskih klubova planirano 458.923,23 KM. U skladu sa Kriterijima za finanisranje sporta iz javnih sredstava, kojima se podstiče obavljanja sportskih djelatnsti, za dodatne programe nosiocima sportskih djealtnosti odobreno je 17.000 KM, kako bi se podržale aktivnosti četiri sportska kluba sa prostora BPK Goražde.

Zaključkom Vlade BPK Goražde saglasnost je data JU STŠ “Hasib Hadžović” za pokretanje postupka nabavke informatičke opreme po osnovu realizacije Projekta “Podrška programima razvijanja funkcionalnih znanja i vještina djece predškolskog uzrasta i učenika javnih osnovnih i srednjih škola” finansiranog od Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Po „Programu podrške razvoju neprofitnih organizacija BPK Goražde za 2024.godinu“, Ministarstvu za privredu data je saglasnost na Program utroška sredstava sa ekonomskog koda - Tekući transferi neprofitnim organizacijama. Za realizaciju programa planirano je 40.000 KM, od kojih će, u cilju pružanja podrške u radu i jačanju kapaciteta dio biti izdvojen za Udruženje poslodavaca,  Privrednu i Obrtničku komoru  BPK Goražde te Udruženje „Stari zanati“ obrtnika Grada Goražde.

U cilju nesmetanog odvijanja saobraćaja na regionalnom putu R 448, dionica Jelah-Odžak-Jabuka, koja prolazi kroz Republiku Srpsku, ovom ministarstvu odnosno Direkciji za ceste data je saglasnost da uz prethodno pribavljeno mišljenje nadležnog organa,  izvrši zatvaranje udarnih rupa i presvlačenje dionice asfaltnim zastorom, a za tu namjenu planirano je 50.000 KM.

Saglasnost je data i na Izvještaj Komisije za nadzor i kontrolu namjenskog utroška sredstava po „Programu podsticaja za šumarstvo" za 2023.godinu, dostavljen od Kantonalne uprave za šumarstvo dok je Informacija o stanju poljoprivrede i ruralne infratrukture za 2023.godinu razmatrana i upućena u dalju skupštinsku proceduru.

U skladu sa Programom utroška sredstava sa ekonomskog koda-Tekući transferi drugim nivoima vlasti, Vlada BPK Goražde podržala je četiri projekta lokalnih zajednica Pale i Foča u FBiH. Iznos od 20.000 KM odobren je Općini Pale u FBiH za sufinasiranje III faze Projekta „Socio-ekonomska održivost i podrška loklanom stanovništvu Gornje drinske regije“, 27.000 KM za sufinansirsnje Projekta „Izgradnja centralnog spomen obilježja u Hrenovici“ i 11.700 za sufinanisranje Projekta „Provođenje nadzora nad infrastrukturnim projektima" ove loklane zajednice. Finansijska sredstva u iznosu od  30.654 KM odobrena su i Općini Foča u FBiH za sufinansiranje Projekta „Sanacija lokalnih puteva u MZ Cvilin i MZ Ustikolina“.

Ministarstvu za boračka pitnja data je saglasnost na niz podzakonskih akata koji proizilaze iz Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica BPK Goražde,  a radi se o pravilnicima za ostvarivanje prava na dodjelu sredstava za besplatne udžbenike,  redovno školovanje djece, patricipaciju troškova dženaze/sahrane, besplatnu i povlaštenu vožnju te Pravilniku za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć za socijalne i druge potrebe.

Razmatrajući materijale iz Ministarsstva za unutrašnje poslove, saglasnost je data na prijedlog za ugradnju kontrole brzine na području BPK-a te saglasnost za unajmljivanje opreme i uređaja za satelitsko praćenje vozila.

Ministarstvu za socijalnu poltiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice data je saglasnsot na Odluku o odobravanju novčanih sredstava za sufinansiranje obilježavanja Dana medicinskih sestara, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade BPK Goražde.  

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!