[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/10\/l-5ed69311e78ef95c07c0d4f2c3b07de6.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/10\/100x73\/l-5ed69311e78ef95c07c0d4f2c3b07de6.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/10\/l-5ed69311e78ef95c07c0d4f2c3b07de6.jpg","size":"85.49","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Održana edukacija o izazovima primjene Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom, u saradnji sa Centrom za edukaciju sudija i tužilaca FBiH, u Neumu je organizovala dvodnevnu obuku iz financijskih istraga i oduzimanja nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u Federaciji BiH.

Osim tužilaca i sudija, te velikog broja policijskih službenika, po prvi put kao izlagači,  učestvovali su i predstavnici Porezne uprave FBiH, a cilj je jačanje kapaciteta policijskih i drugih tijela za otkrivanje i dokazivanje krivičnih djela i saradnja u financijskim istragama i oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom.

Bila je to prilika da se učesnici obuke upoznaju sa postupanjem policijskih organa u postupku za oduzimanje imovinske koristi – učestvovanjem u financijskoj istrazi, kao i o praktičnim primjerima financijskih istraga, korištenju posebnih istražnih radnji u postupcima provođenja financijskih istraga, te ulozi Porezne uprave FBiH u financijskoj istrazi.

Predstavnici Agencije su prezentirali aktivnosti o realizaciji operativne akcije „Bulevar“, gdje su u saradnji sa policijskim službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu i Sudske policije FBiH  preuzeli 20 stanova, 26 ostava i 16 garažnih mjesta na području Sarajeva, u vezi kojih je Kantonalni sud u Sarajevu na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo donio rješenje o privremenoj zabrani raspolaganja navedenim nekretninama.

- Prisustvo predstavnika Antikorupcionog tima Vlade FBiH na ovoj edukaciji je pokazatelj da u Federaciji BiH trenutno postoji jaka opredijeljenost Vlade FBiH za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala - istakao je direktor Agencije Emir Bašić.

Najavio je pojačane aktivnosti na unapređenju sistemskih rješenja za oduzimanje nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, kao i za upravljanje istom, koje će biti ključno za jačanje integriteta Agencije, saopćeno je iz Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, prenosi Ured Vlade FBiH za odnsose s javnošću. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!