[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/29\/l-3bf47ca9a1055c105dc99933ec768e2d.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/29\/100x73\/l-3bf47ca9a1055c105dc99933ec768e2d.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/29\/l-3bf47ca9a1055c105dc99933ec768e2d.jpg","size":"96.56","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Deset predstava iz regije na 10. Festivalu dječije umjetnosti FEDU

Ovogodišnji 10. Festival dječije umjetnosti (FEDU) bit će održan od 3. do 7. maja na nekoliko lokacija u Sarajevu, a u okviru Dana Kantona Sarajevo.

Festivalski program održavat će se u Pozorištu mladih (otvorenje i zatvaranje Festivala, takmičarski pozorišni pregram), Centru za kulturu i mlade Općine Centar, Muzeju Sarajeva, Umjetničkoj galeriji BiH, dok će u Općini Novi Grad FEDU predstaviti književni karavan, pozorišne predstave iz takmičarskog i pratećeg pozorišnog programa, kreativno-edukativne radionice, izložbe i drugo.

FEDU će biti otvoren u petak, 3. maja u Pozorištu mladih, nakon čega će biti odigrana predstava Puls teatra iz Lazarevca (Srbija) "Crno jagnje". 

Festival dječije umjetnosti je internacionalni, takmičarski umjetnički festival koji potiče i razvija dječije i stvaralaštvo za mlade te autorsko stvaralaštvo za djecu i to kroz izdavaštvo, nove naslove, audio i vizualnu kulturu, teatar, umjetničke radionice, književnost, ples, film, slikarstvo i muziku, uz njegovanje bh. autorskog izraza.

Na taj način razvija se književna, pozorišna, likovna i muzička umjetnost u BiH, otvoraju nove mogućnosti recepcije i perspektive, te proširuju horizonti u cilju približavanja bogatoj tradiciji evropske kulturne scene.

Ovogodišnji Festival dječije umjetnosti objavio je tri konkursa - za učenike osnovnih škola za najbolju bajku, za afirmirane književnike za djecu – za najbolju bajku te za prijavu pozorišnih predstava za djecu i mlade. 

Rezultat konkursa je odabir najbolje bajke za djecu i najboljeg dječijeg rada o temi bajke koje će bit dodijeljene na završetku Festivala, 7. maja u 19 sati u Pozorištu mladih Sarajevo, nakon čega će u čast pobjednika biti odigran mjuzikl "Londonska priča" iMTM produkcije iz Sarajeva.

Cijeli program 10. FEDU-a je besplatan, a publika će moći pogledati 10 teatarskih predstava iz regije i dvije  predstave pratećeg pozorišnog programa ("Šareni brod" Kult produkcije iz Tuzle i mjuzikl "Lonodonska priča" iMTM iz Sarajeva).

U okviru 10. FEDU bit će dodijeljene nagrade - Grand prix pod nazivom Aidin maslačak teatar - najbolja predstava, najbolji glumac i glumica, najbolja režija, dramski tekst, scenografija i kostim.  Publika dodjeljuje nagradu Najjači aplauz. Tu je potom Aidin maslačak bajka za najbolje književno ostvarenje afirmiranih pisaca, Najbolje mlado spisateljsko pero "AIDA" za najbolje književno ostvarenje učenika osnovnih škola te Aidin maslačak art za dosage u likovnoj i primijenjenoj umjetnosti.

Nagrade za najbolju bajku i mlade kreativce u svim oblastima umjetničkog stvaralaštva su novčanog karaktera.

Festival su podržali Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, Općina Novi Grad, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, Fondacija za izdavaštvo, Fondacija za bibliotečku djelatnost, Općina Stari Grad i drugi.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!