[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/18\/l-904beef7b2ae90b6b4314e1ea944b8e6.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/18\/100x73\/l-904beef7b2ae90b6b4314e1ea944b8e6.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/18\/l-904beef7b2ae90b6b4314e1ea944b8e6.jpg","size":"47.32","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Zajimović: Bosna i Hercegovina je bila, a i danas je država vakifa i dobrotvora

Bosna i Hercegovina je kroz historiju bila država vakifa i dobrotvora i bez obzira na okolnosti, ni danas ne zaostaje za tom praksom, rekao je  direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Senaid Zajimović, te ističe da je ponosan na činjenicu da ima priliku radni život posvetiti napretku šire društvene zajednice.

Manifestacija „Dani vakufa u BiH“ bit će svečano otvorena 19. aprila  u Sarajevu, a tim povodom je Zajimović u izjavi za Fenu ukazao na važnost ove manifestacije posvećene vakufima na prostoru BiH.

- Tokom ovih 12 godina, radili smo na afirmaciji i unapređenju vakufske imovine, proučavajući i promičući  naše vjersko i kulturno naslijeđe.  Predanim radom, brojnim projektima potvrđujemo put trajnog dobra i svjedočimo nesebičnosti prijašnjih i sadašnjih generacija – kazao je Zajimović.

Ove godine će, kako ističe,  pohoditi bh. gradove i evocirati uspomene na neizbrisivi trag koji je vakuf ostavio u nastanku i urbanizaciji tih gradova, ali će, isto tako, utkati i nove tragove koji će generacijama koje dolaze biti svjedok "da smo i mi bili generacija koja je, slijedeći praksu predaka, iza sebe ostavila trag".

Zajimović je podsjetio na niz različitih kapitalnih projekata koji su realizirani ili je započela njihova realizacija u 2023. godini.

Tako je prošle godine svečano otvoreno nekoliko reprezentativnih vakufskih objekata: ženski internat Behram-begove medrese u Tuzli, Centar za islamsko obrazovanje u Matuzićima, novoizgrađena džamija u Pećigradu, vakufski kompleks sa ponovo izgrađenom munarom i rekonstruisanom Ferhat-begovom džamijom u Tešnju, Islamski centar u Donjim Humcima u Čeliću, džamija “Osman Muhammed” na Kovačićima u Sarajevu.

- Započeli smo izgradnju Dugalića džamije u Nevesinju, Hadži Baline džamije i Opijačeve tekije u Mostaru. Ove godine planiramo otvoriti projekte neprocjenjive vrijednosti kao što su: Vakufski tržni centar u Sanskom Mostu, Kizlar-agina džamija u Mrkonjić Gradu, Roditeljska kuća u Tuzli, Islamski centar Sultan Ahmed u Zenici, Arnaudija džamija u Banjoj Luci, Sinan-begova džamija u Čajniču i druge – naveo je Zajimović.

Također, dodao je, planiraju postaviti kamen temeljac za izgradnju Arnaudija džamije u Rogatici, kao i sahat kule u Banjoj Luci.

Pored tih projekata, Zajimović je istakao projekte edukativnog karaktera u vidu organizacije seminara, simpozija i konferencija u oblasti vakufa, kao i razmjenu iskustava između istih ili sličnih institucija, seminare na kojima se educiraju kadrovi medžlisa o pravnim pitanjima i u kontekstu pojave novih zakonskih rješenja koja mogu biti pogubna za imovinu Islamske zajednice ukoliko se ne obraća pažnja na iste.

Vakufska direkcija posebnu pažnju poklanja povratničkim džematima i projektima u bh. entitetu RS.

- Cilj nam je da osvijetlimo vjersku, ekonomsku, obrazovnu, humanitarnu i općedruštvenu ulogu vakufa u razvoju zajednice i države, te da ukažemo na njihovu historijsku dimenziju u nastanku i urbanizaciji bosanskohercegovačkih gradova, jer su isti nastajali i razvijali se upravo zahvaljujući vakufima – naglasio je Zajimović.

Stoga je manifestacija „Dani vakufa u BiH“, zaključuje Zajimović, vrijedno svjedočanstvo kontinuiranog rada koje potvrđuje da se upornim i predanim radom uz kvalitetan plan, sistem i viziju ostvaruju rezultati i postižu promjene.

U kontekstu edukacije šire populacije o fenomenu vakufa, te u cilju zaštite vakufske imovine, u sklopu Manifestacije Dani vakufa bit će upriličena promocija knjige “Turbeta u Bosni i Hercegovini – 1463 – 2008”, okrugli stol “Vakufi na području MIZ Maglaj – historijat, trenutno stanje i perspektiva”, kao i izložba “Realizirani vakufski projekti”.

Svi ti sadržaji, zaključuje Zajimović, trebali bi doprinijeti podizanju svijesti kod ljudi o važnosti institucije vakufa i trajnog dobra, te podsjeća na hadis Poslanika a.s. koji je rekao: „Najbolji od vas su oni koji najviše koriste društvenoj zajednici“.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!