[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/18\/l-772dd92b5b167b0abd769dd27d5b95ed.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/18\/100x73\/l-772dd92b5b167b0abd769dd27d5b95ed.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/18\/l-772dd92b5b167b0abd769dd27d5b95ed.jpg","size":"88.50","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

NSRS danas na posebnoj sjednici o izbornom zakonu, referendumu i imunitetu

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće održana danas, a za dnevni red je predloženo šest tačaka.

Prva tačka bi trebala biti, kako je navedeno, zaključni izvještaj nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine, a koji je usvojila i Vlada RS.

Za ovu sjednicu predložena su i tri zakona - Prijedlog zakona o dopunama Zakona o radu - po hitnom postupku, Prijedlog izbornog zakona RS, Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi RS i Prijedlog zakona o imunitetu.

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić ranije je izjavio da predloženi zakon o dopunama Zakona o radu definiše “zakonit način po kojem će svi građani koji se nalaze na crnim listama moći da primaju platu”.

- I ja sam tek sada počeo da čitam zakon, ne znam detalje. Uglavnom, sve će biti po zakonu - ustvrdio je Stevandić koji se i sam nalazi na crnoj listi SAD-a i kojem je blokiran račun u banci.

Što se tiče predloženog izbornog zakona, definisano je da RS samostalno organizuje lokalne izbore, te izbore za NSRS i za predsjednika RS, a što je reakcija na odluke visokog predstavnika o izmjenama Izbornog zakona.

Za danas u 18 sati najavljeno je i održavanje mitinga pod nazivom ‘Srpska te zove’ na Trgu Krajine u Banjoj Luci, na kojem će biti iskazano nezadovoljstvo inicijativom da se u Generalnoj skupštini UN-a usvoji rezolucija o Srebrenici.

Predstavnici opozicije su kazali da neće doći na mitnig, kao i da neće podržati predloženi izborni zakon RS.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!