[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/17\/l-2971171ae58488a28e6a6567b21de4e5.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/17\/100x73\/l-2971171ae58488a28e6a6567b21de4e5.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/17\/l-2971171ae58488a28e6a6567b21de4e5.jpg","size":"99.21","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

ZZJZ FBiH predstavlja se na Mostarskom sajmu gospodarstva

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno Sektor zdravstvene ekologije i Sektor javnog zdravstva s pripadajućim službama, predstavlja svoj rad partnerima i široj javnosti na ovogodišnjem, 25. Mostarskom sajmu gospodarstva od 16. do. 20. travnja.

"Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine sudjeluje u društvenome životu Federacije Bosne i Hercegovine na više načina. Kontinuirano promiče javno zdravstvo i važnost javnog zdravlja. Kroz Sektor zdravstvene ekologije brine se o kvaliteti hrane, vode, predmeta opće uporabe, zaštiti od zračenja i drugih elemenata koji utječu na zdravstveno stanje stanovništva s ciljem da kvaliteta života stanovništva bude na što većoj razini. Zato je važno da se predstavimo i gospodarstvenicima, osobito u svjetlu naših komercijalnih djelatnosti", rekao je prim. mr. sc. Siniša Skočibušić, dr. med., ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Prof. dr. sc. Aida Ramić Čatak, dr. med., pomoćnica ravnatelja za medicinske poslove i voditeljica Sektora javnog zdravstva Zavoda ističe kako biti dio sajma, na kojem je preko 800 izlagača iz različitih oblasti ekonomije, gospodarstva, industrije, trgovine, kulture kao i brojni visoki zvaničnici čitave regije i europskih zemalja, za Zavod predstavlja izuzetnu prigodu za institucionalnu promidžbu, korisne poslovne razgovore, jačanje postojećih i stvaranje novih intersektorijalnih partnerstva.

"Jedna od osnovnih zadaća institucionalnog javnog zdravstva je da unaprijedi sve dimenzije zdravlja i kvaliteta života stanovništva kroz nadzor različitog spektra čimbenika rizika po zdravlje, kako onih vezanih za životni stil, tako i onih vezanih za okoliš. Učešće na ovako značajnom skupu je izuzetna prilika da Zavod široj javnosti institucionalno predstavi svoje djelatnosti kao i redovite aktivnosti i usluge", rekla je prof. dr. sc. Aida Ramić Čatak.

Zainteresirani posjetitelji Mostarskog sajma gospodarstva imaju prigodu na zavodskom štandu razgovarati s djelatnicima Zavoda i dobiti sve informacije i korisne informativno-edukativne materijale o javnozdravstvenim temama i djelatnostima Zavoda te uraditi besplatnu fizikalno-kemijsku i mikrobiološku analizu uzoraka vode namijenjenu za ljudsku potrošnju.

"Sektor zdravstvene ekologije će u ovih nekoliko dana sajma upoznati zainteresirane posjetitelje s vrlo bitnom ulogom laboratorijskih ispitivanja zdravstvene ispravnosti (mikrobiološki, kemijski, radiološki parametri), parametara kvalitete, kao i nutritivne vrijednosti proizvoda hrane, vode i predmeta opće uporabe (kozmetika, dječje igračke, pribor, posuđe, ambalaža, oprema koja dolazi u dodir s hranom i vodom za piće)", istaknula je Slađana Šarac, dipl. ing. preh. tehn., pomoćnica ravnatelja za zdravstvenu ekologiju i voditeljica Sektora zdravstvene ekologije Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Po njezinim riječima, aktivnosti Sektora zdravstvene ekologije se obavljaju u skladu sa zahtjevima legislative koja je usklađena s legislativnom EU. Laboratorij Sektora su akreditirani prema zahtjevima standarda BAS EN ISO/IEC 17025 i time se dokazuje pouzdanost i točnost rezultata rada. Također, od velikog je značaja dobra suradnja s Upravama za inspekcijske poslove na federalnoj i županijskim razinama, kao i domaćim proizvođačima sve s ciljem plasiranja na tržište Federacije BiH zdravstveno ispravnih i nutritivno vrijednih proizvoda, kako bi zaštitili i unaprijedili zdravlje stanovništva.

Podsjetimo, na ovogodišnjem Mostarskom sajmu gospodarstva se na više od 30 tisuća četvornih metara predstavlja oko 800 izlagača iz 30-ak zemalja. Sajam je okupio gospodarstvenike iz regije i svijeta, kao i regionalne državnike i goste. Zemlja partner ovogodišnje sajamske manifestacije je Republika Hrvatska. Organizatori očekuju da će sajam obići oko 50 tisuća posjetitelja.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!