[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/17\/l-aef67ababe595b5f1401321e3d192d40.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/17\/100x73\/l-aef67ababe595b5f1401321e3d192d40.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/17\/l-aef67ababe595b5f1401321e3d192d40.jpg","size":"49.42","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Dodik danas organizira sastanak s predstavnicima HDZ-a i stranaka 'Trojke'

Predsjednik RS-a Milorad Dodik  danas će nakon ročišta u Sudu Bosne i Hercegovine, organizirati sastanak sa predstavnicima HDZ-a i stranaka 'Trojke' u Administrativnom centru RS u Istočnom Sarajevu.  

Dodik je društvenoj mreži X najavio taj sastanak i istako da će to biti "posljednji pokušaj stabilizacije, prije nego što se partnerstvo državne koalicije raspadne". 

- Dakle, očekujemo da riješimo probleme zastoja u radu Doma naroda, koji je blokiran od Bošnjaka koji su napustili i time blokirali rad Doma naroda. Da riješimo pitanje visokog predstavnika i njegovih odluka, da ih suspendujemo, i da se dogovorimo da u što hitnijem roku, a to je već moguće sutra, na Predstavničkom domu donesemo zakon o izborima, koji bi utvrdio sve ono što je normalno za jednu zemlju, a to su tehnički nivoi - pojasnio je predsjednik RS.
 

Dodik je naglasio da se CIK "mora razvlastiti", te da se moraju racionalizirati troškovi u vezi s izborima.

- Mora se osigurati da zastupljenost naroda, konstitutivnih naroda, bude vidljiva u izbornim komisijama, kako to predviđaju Ustav i zakon. Očekujem da ćemo sve to razmatrati danas na sastanku. Ukoliko ne bude dogovora, više nisam siguran koliko to partnerstvo ima smisla. Nakon nekoliko dogovora i onoga što su razvalili stranci, prije svega američki ambasador Murphy, blokiran je kompletan evropski put - istakao je Dodik u objavi na društvenoj mreži X. 

Ponovio je kako visoki predstavnik Christian Schmidt ruši evropsku perspektivu BiH.

- Jedan optimizam koji smo imali je ustuknuo i ne možemo da se krećemo dok ne riješimo uzroke tog zastoja. To je, prije svega, Schmidt koji nastavlja da ruši evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine - zaključio je Dodik. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!